Șeful NATO propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

  • 03 Aprilie 09:45
Șeful NATO propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pe cinci ani pentru Ucraina, care ar conferi alianței occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marți cinci diplomați pentru Reuters.

Conform planului, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein - un pas menit în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.

Se așteaptă ca propunerea să fie discutată în cadrul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din cadrul NATO, miercuri și joi, cu scopul de a finaliza un pachet de măsuri la timp pentru summitul NATO de la Washington din iulie.

Până în prezent, NATO ca organizație s-a limitat la ajutoare neletale pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia. Majoritatea membrilor săi furnizează arme Ucrainei pe bază bilaterală.

Dar diplomații au declarat că există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a sosit momentul să se pună ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai durabilă, pe termen lung, iar alianța occidentală este cea mai potrivită pentru a prelua o mare parte din acest rol.

De asemenea, unii au spus că amenințările președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora ar considera că diverse măsuri luate de aliații NATO ca fiind provocatoare, nu au dus la acțiuni de retorsiune împotriva acestora.

Ca parte a planului, organizația ar urma să creeze o misiune NATO pentru Ucraina, deși nu este încă clar dacă misiunea va opera în interiorul țării, au declarat diplomații. Unele țări au fost prudente chiar și în privința denumirii operațiunii ca misiune.

Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că planul este în parte „pentru a se proteja împotriva vânturilor de schimbare politică” în orice membru NATO, dar Trump este pe primul loc în mintea multora, a declarat un diplomat NATO de rang înalt.

NATO a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial NATO a declarat că miniștrii de externe vor „discuta cel mai bun mod de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil și mai durabil”.

„Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuțiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie”, a declarat oficialul, refuzând să fie numit.

Diplomații au avertizat că discuțiile privind propunerea se află într-un stadiu incipient și nu este clar dacă suma totală de 100 de miliarde de euro va fi acceptată sau cum va fi adunată. Toate deciziile NATO necesită un consens între cei 32 de membri ai alianței.

„Merge într-o oarecare măsură să protejeze în cazul alegerii lui Trump. Dar este imposibil să creezi ceva rezistent la Trump”, a declarat un alt diplomat.
 
„Un fond de 100 de miliarde pare foarte optimist, știind cât de dificil a fost să se ajungă la un acord asupra unei sume mai mici la nivelul UE”, a adăugat diplomatul.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău