Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va deveni noul guvernator al Băncii Centrale norvegiene

  • 04 Februarie 2022 14:12
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va deveni noul guvernator al Băncii Centrale norvegiene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va deveni noul guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, a informat vineri guvernul de la Oslo, transmite Reuters, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Stoltenberg, în vârstă de 62 de ani, își va prelua noile atribuții „în jurul datei de 1 decembrie”, a menționat Ministerul Finanțelor norvegian, înlăturând astfel posibilele îndoieli cu privire la o plecare a șefului NATO în timpul tensiunilor ridicate dintre Rusia și Occident privind Ucraina.

Anterior, secretarul general al NATO declarase că nu-și va putea prelua noile atribuții decât de la 1 octombrie, după încheierea mandatului la Bruxelles, conform Agerpres.

Decizia este contestată de opoziția norvegiană, care se teme că numirea fostului premier norvegian, de formație economist, ar putea slăbi independența Norges Bank.

Ida Wolden Bache, viceguvernatoarea Băncii Centrale a Norvegiei și principala contracandidată a lui Stoltenberg, va asigura interimatul începând cu 1 martie și până când Stoltenberg își va putea prelua mandatul, a anunțat guvernul.

Agenția dpa amintește că Stoltenberg este secretar general al NATO din 2014, iar actualul său mandat urmează să expire în septembrie.

Între anii 2005 și 2013, Stoltenberg a fost prim-ministru al Norvegiei și, printre alte posturi guvernamentale, el a mai fost și ministru de finanțe.

Candidatura lui Stoltenberg la postul de guvernator al Norges Bank a creat controverse în Norvegia, în parte ca urmare a prieteniei apropiate dintre liderul NATO și actualul premier norvegian Jonas Gahr Store, social-democrat ca și șeful Alianței Nord-Atlantice.

Guvernatorul Norges Bank se ocupă de stabilirea ratelor dobânzilor, precum și de supravegherea puternicului fond suveran al bunăstării pe care îl deține Norvegia, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău