Șeful Naftohaz: Prețul conductei ruseşti Nord Stream 2 va fi divizarea UE

  • 10 Aprilie 10:38
Șeful Naftohaz: Prețul conductei ruseşti Nord Stream 2 va fi divizarea UE

Președintele Consiliului de Administraţie al companiei ucrainene Naftohaz, Andri Kobolev, consideră că proiectul gazoductului Nord Stream 2 este un „cal troian" pentru Uniunea Europeană şi „contravine intereselor Europei".

Andri Kobolev a subliniat că Naftogaz încearcă să explice acest lucru partenerilor săi europeni. „Dacă această conductă va fi, totuşi, construită și pusă în funcțiune, europenii va trebui să plătească un preţ serios. Prețul pentru lansarea Nord Stream 2 va fi divizarea UE", a avertizat şeful Naftohaz, care consideră că, pentru a-şi atinge acest obiectiv, Moscova va folosi tactica „dezbină și stăpânește". „Domnul Putin va suna în Polonia și va spune: „Vreţi gaze ieftine ca în Germania? Dacă doriți același avantaj competitiv, haideţi să discutăm, între timp, şi alte chestiuni”. Apoi, va suna în Slovacia, în Ungaria și în alte țări din Europa Centrală și de Est. Așa va obţine divizarea" , a explicat șeful companiei ucrainene Naftohaz.

Andri Kobolev a amintit şi ipoteza conform căreia Rusia, prin intermediul Nord Stream 2 și TurkStream, vrea să reducă la minimum tranzitul de gaz prin Ucraina. „Noi credem că, prin transferul tranzitului din Ucraina în altă parte, Putin îşi face drum spre o operaţiune militară la scară largă, ceea ce va duce, în cele din urmă, la faptul că tancurile rusești vor fi la frontierele estice ale unor țări precum Polonia, Ungaria, Slovacia și România", a mai declarat şeful Naftohaz, subliniind că probabilitatea unui astfel de scenariu „este mai mare de 50 la sută, în caz de sistare a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina".

„Faptul că gazul rusesc este tranzitat prin Ucraina costă mult Rusia în cazul unei astfel de agresiuni de amploare", a precizat Kobolev. „Există şi un alt scenariu, mai puţin grav: încetarea tranzitului gazelor prin Ucraina l-ar putea ajuta pe Putin să câștige războiul din punct de vedere economic", a adăugat șeful companiei ucrainene Naftohaz. Concernul rus Gazprom a anunţat anterior că, după lansarea Nord Stream 2 și TurkStream, volumul tranzitului gazului rusesc prin Ucraina ar scădea de zece ori.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
28 °C
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:4,6 m/s
Sâm
23 °C
Dum
23 °C
Lun
21 °C
Mar
20 °C
Mie
21 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău