Șeful Moldovagaz consideră discriminatoriu felul în care Tiraspoltransgaz a propus să fie distribuite gazele naturale

  • 24 Noiembrie 2022 10:50
Șeful Moldovagaz consideră discriminatoriu felul în care Tiraspoltransgaz a propus să fie distribuite gazele naturale

În luna  octombrie 2022, compania rusă Gazprom a redus aproape în jumătate livrările de gaze naturale către Republica Moldova, anunță șeful MoldovaGaz Vadim Ceban, care precizează că, în prezent, primim 171 milioane de metri cubi de gaze pe lună.

În contextul creșterii atenției față de „factorul transnistrean” al crizei energetice regionale, șeful MoldovaGaz precizează că Tiraspoltransgaz SRL a propus următoarea distribuție a celor 171 milioane de metri cubi de gaze primite: pentru regiunea transnistreană - 119 milioane de metri cubi, iar  pentru restul țării - 52 milioane de metri cubi.

Asta,  în condițiile în care numărul consumatorilor deserviți pe malul drept este  de 770 mii casnici,  iar în regiunea transnistreană de 206 mii.

Șeful MoldovaGaz consideră că propunerea SRL Tiraspoltransgaz este discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept, care plătesc în mod regulat și la timp consumul de gaze. Vadim Ceban amintește că Moldovagaz a achitat 100% din obligațiile financiare față de  Gazprom, în timp ce Tiraspoltransgaz doar 0,05%.

Tariful  la gaze naturale pentru utilizatorii finali de pe  malul drept este acum de 29 lei și 27 bani  pentru metru cub, iar în regiunea Transnistreană de 1 leu și 37 de bani, precizează Vadim Ceban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău