Șeful MI6 a avertizat Rusia să nu subestimeze decizia Marii Britanii de a denunța comportamente de stat ostile

  • 03 Decembrie 2018 13:55
Șeful MI6 a avertizat Rusia să nu subestimeze decizia Marii Britanii de a denunța comportamente de stat ostile

Șeful Serviciului britanic de informații externe (MI6), Alex Younger, a avertizat luni Rusia să nu subestimeze hotărârea Marii Britanii de a denunța comportamente de stat ostile, într-o rară intervenție publică, potrivit France Presse, scrie Agerpres.

Într-un discurs rostit la Universitatea St Andrews din Edinburgh, unde și-a făcut studiile, el a cerut ''Rusiei sau oricărui alt stat care intenționează să pervertească modul nostru de viață să nu ne subestimeze hotărârea și mijloacele sau pe cele ale aliaților noștri''. În acest discurs, din care Ministerul de Externe britanic a difuzat anterior extrase, șeful MI6 trimite un avertisment ''adversarilor care se consideră într-o stare de confruntare perpetuă'' cu Marea Britanie.

Alex Younger, supranumit ''C'', a amintit în acest context reacția fermă a Londrei și a aliaților săi după otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) a fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, un atac atribuit Rusiei de către Londra.

Acest caz a provocat o criză diplomatică majoră, care a condus la un val istoric de expulzări de diplomați de ambele părți și la noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Alex Younger (55 de ani) a evocat de asemenea evoluția agențiilor de informații spre o ''a patra generație de spionaj'', combinând ''competențele umane tradiționale cu inovarea accelerată'' în fața amenințărilor în creștere, care exploatează o delimitare ambiguă între lumea fizică și cea virtuală.

Acesta este al doilea discurs public al șefului MI6 pronunțat de când a preluat conducerea serviciului în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău