Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Nu există motive de panică în societate

  • 01 Iulie 2023 08:34
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: Nu există motive de panică în societate

Nu există motive de panică în societate. Asigurările sunt date de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, după atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu decesul a două persoane. Potrivit șefului IGP, atacatorul deține cetățenia Republicii Tadjikistan, iar preliminar nu există informații care ar confirma că era parte a unei structuri militare sau paramilitare străine, notează IPN.

Șeful Inspectoratului General al Poliției calmează spiritele și dă asigurări că nu există pericole la adresa securității cetățenilor Republicii Moldova, după ce două persoane au murit, iar una a fost rănită în urma atacului de la aeroport. Șeful IGP spune că alte câteva persoane au fost declarate indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu există un pericol pentru societate și nu există motive de panică pentru societate. Nicio persoană nu a fugit din zona Aeroportului Internațional Chișinău, toate persoanele care au fost declarate inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova sunt identificate, localizate și se află în custodia organelor de drept. Nu poate fi vorba de persoane care s-au eschivat, au fugit și nu se află sub supravegherea organelor de drept. Persoanele care au fost declarate inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost returnare, ci se află în custodia instituțiilor statului și sunt supuse măsurilor procesuale de către organul procuraturii”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP declară că, deocamdată, nu există certitudine dacă atacatorul deține și cetățenia Federației Ruse.

„Cetățeanul a venit cu cetățenia Tadjikistanului. Aspecte despre alte cetățenii pe care le-ar fi deținut sunt în proces de verificare. Nu cred că aspectul de dublă sau triplă cetățenie este aspectul de bază în acest caz”, a mai spus șeful Inspectoratului General al Poliției.

Mai mult, Viorel Cernăuțeanu respinge informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora atacatorul ar fi mercenar al grupării militare Wagner. De asemenea, potrivit șefului IGP, nu există date care ar confirma că atacatorul se află în căutare internațională.

„Nu există nicio confirmare la moment că acest cetățean are legături cu anumite grupări sau structuri militare sau paramilitare din afara Republicii Moldova. Primele verificări efectuate arată că persoana nu era nici măcar în vizorul vreunei instituții de cercetare internațională a legii”, a explicat Viorel Cernăuțeanu.

În urma atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău și-a pierdut viața polițistul de frontieră, Serghei Muntean. Victima era agent-șef adjunct, avea 31 de ani și activa în cadrul Poliției de Frontieră din anul 2011. De asemenea, în timpul atacului a fost omorât și un agent din securitatea aeronautică. Unul dintre pasageri a fost rănit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău