Șeful FBI avertizează că atacul Hamas va inspira „cea mai mare amenințare teroristă în SUA de la ISIS încoace”

  • 01 Noiembrie 2023 08:26
Șeful FBI avertizează că atacul Hamas va inspira „cea mai mare amenințare teroristă în SUA de la ISIS încoace”

Atacul organizației Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai gravă amenințare teroristă împotriva SUA de la ascensiunea Statului Islamic (ISIS), în urmă cu aproape un deceniu, a apreciat directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, audiat marți în Congresul american, transmit agențiile Reuters și Agerpres.

Wray a afirmat că de la începutul conflictului israeliano-palestinian de luna aceasta, mai multe organizații teroriste străine au îndemnat la atacuri împotriva americanilor în Occident, ridicând semnificativ nivelul amenințării reprezentate de extremiștii violenți din Statele Unite.

„Acțiunile Hamas și ale aliaților săi vor servi ca o inspirație de genul pe care nu l-am mai observat de când ISIS (gruparea jihadistă Statul Islamic - n.r.) și-a lansat așa-zisul califat în urmă cu câțiva ani”, a spus directorul FBI.

El a fost audiat de Comisia pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale a Senatului, care urmărește amenințările la adresa SUA. Guvernul de la Washington a constatat, conform unor oficiali, o intensificare a amenințărilor împotriva evreilor, musulmanilor și arabilor americani, după începerea luptelor din Gaza.

Wray a reamintit că luna aceasta a crescut și numărul de atacuri ale unor miliții susținute de Iran asupra bazelor militare americane din străinătate. De asemenea, a apreciat el, atacurile informatice împotriva SUA din partea Iranului și a unor actori privați se vor agrava probabil dacă conflictul se extinde.

Reprezentanța Iranului la ONU nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta afirmațiile directorului FBI.

Creștere a antisemitismului în SUA

În cursul audierii, secretarul pentru securitate internă Alejandro Mayorkas a declarat că ura împotriva studenților evrei din SUA a contribuit la creșterea antisemitismului după ce a început războiul dintre Israel și Hamas.

Casa Albă și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea față de informații despre incidente antisemite în universitățile americane, unde tensiunile au determinat oficialitățile să întărească securitatea.

Marți, la un summit pe tema ransomware (software nociv ai cărui autori solicită răscumpărări după blocarea datelor victimelor - n.r.) organizat de președinția americană, procurorul general Merrick Garland a informat că a dat instrucțiuni Departamentului Justiției din subordinea sa să sprijine anchetatorii israelieni care investighează fluxurile financiare către Hamas, inclusiv cele care implică criptomonede.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău