Șeful Direcției politică tarifară a ANRE admite o posibilă SCUMPIRE la agentul termic

  • 13 Septembrie 2016 21:44
Șeful Direcției politică tarifară a ANRE admite o posibilă SCUMPIRE la agentul termic

Energia electrică și căldura livrată chișinăuienilor s-ar putea scumpi cu 12% și respectiv 27% în prag de iarnă.

O solicitare a Societății pe Acțiuni ”Termoelectrica” în acest sens a fost examinată marți, 13 septembrie, de către ANRE în cadrul unor dezbateri publice. Compania, creată anul trecut prin reorganizarea ”Termocom” și a celor două CET-uri, își motivează cererea prin creșterea semnificativă a costurilor de producere și de livrare, precum și prin devierile financiare, care nu au fost luate în considerație la aprobarea tarifului vechi.

„Termoelectrica” solicită majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3 la sută, până la 179 de lei și 51 bani/kWh, și a celui pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4 la sută, până la 1257 de lei și 38 de bani/Gcal. 

Potrivit directorul întreprinderii, Veaceslav Eni, scumpirile sunt dictate de majorarea prețului la gazele naturale, de necesitatea acoperirii pierderilor suportate, dar și de introducerea devierilor financiare din ultimii ani în tariful final.

Șeful Direcției politică tarifară și analiză economică a ANRE, Alexandru Mija, a admis și el o posibilă scumpire la energia electrică și agentul termic livrate de „Termoelectrica”, instituția urmând să decidă până la iarnă care vor fi noile prețuri.

Expertul în energetică, Ruslan Surugiu, a calificat solicitarea ”Termoelectrica” drept una exagerată, în condițiile în care o analiză independentă a datelor a condus la cifre aproape două ori mai mici decât cele solicitatede furnizor.

Dacă ANRE va aproba cererea furnizorului de căldură, noul tarif la energia termică în capitală va fi de 1257 de lei gigacaloria, față de 987 de lei cât este în prezent.

Amintim că ultima ajustare a tarifelor la energia electrică și la căldura livrate chișinăuienilor de către furnizorul municipal a avut loc în octombrie 2011, iar datoriile istorice ale întreprinderii se ridică la peste 2,6 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău