Șeful Direcției maladii transmisibile la ANSP: „Rujeola ne-a înconjurat din toate părțile”

  • 30 Martie 15:10
Șeful Direcției maladii transmisibile la ANSP: „Rujeola ne-a înconjurat din toate părțile”

Republica Moldova a înregistrat în acest an 19 cazuri de rujeolă, dintre care 12 - în ultimele două săptămâni, printre refugiații din Ucraina, cazați la un centru de plasament temporar din Chișinău.

Autoritățile din sănătate spun este primul an când avem un număr atât de mare de bolnavi de rujeolă, Republica Moldova fiind declarată deja de mai mulți ani „țară liberă de rujeolă”.

Specialiștii în imunizări spun că Moldova se află în acest moment „pe muchie de cuțit”, întrucât este înconjurată de țări cu o incidență înaltă de îmbolnăviri de rujeolă, dar și din cauză că rata de vaccinare a copiilor împotriva acestei boli este sub nivelul care poate oferi protecție colectivă.

Cel mai mare risc pentru Moldova, spune Nicolae Furtună, șeful Direcției boli transmisibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, este ca rujeola „importată” să se răspândească printre localnici.Potrivit programului național de imunizări ar trebui să avem o acoperire vaccinală de 95%, iar în cazul rujeolei avem vaccinați sub 90% dintre copiii care trebuie imunizați împotriva infecției. E un fundal tocmai potrivit pentru răspândirea infecției.

„De exemplu, anul trecut noi am imunizat aproximativ 86% dintre copiii care trebuiau să primească acest vaccin. Asta înseamnă că aproximativ 14 copii din 100 nu sunt vaccinați sau 140 dintr-o 1000, sau 1.400 din 10.000 de copii nu sunt vaccinați împotriva rujeolei, aici în Republica Moldova, pe fiecare cohortă de vârstă. Vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului se face, conform calendarului de imunizări obligatorii, la vârsta de 1 an, apoi la 7 și apoi la 15 ani, dacă vrem să ne protejăm de această boală. Și dacă luăm câteva cohorte, avem aproximativ 60% din populație neprotejată împotriva acestei infecții. Asta e media. Dar dacă luăm unele regiuni, cum sunt regiunea transnistreană, autonomia găgăuză, Municipiul Bălți, indicatorii de acoperire cu vaccinuri sunt și mai mici. Adică ăsta este un teren ideal pentru răspândirea rujeolei”, a declarat șeful Direcției maladii transmisibile la ANSP, Nicolae Furtună.

„Focarul de rujeolă de la centrul de plasament din Chișinău ne-a demonstrat încă o data că s-au îmbolnăvit toți cei neprotejați, adică nevaccinați. Deci, noi în categoria bolnavilor din acest centru avem pacienți și de 37 de ani, și de 41 de ani, și de 26 de ani, și de 5 de ani, și de 11 de ani, și de 17 de ani. Toată lumea, care nu a fost vaccinată și care nu a făcut boala naturală este susceptibilă, este vulnerabilă în fața acestui virus.  Și rujeola lasă sechele foarte mari pentru sănătatea omului. Cea mai frecventă complicație a rujeolei este pneumonia, care e combinată cu insuficiența respiratorie și poate provoca deces. O altă complicație este surditatea, este afectată urechea în general, mai poate avea sechele neurologice” a declarat Nicolae furtună într-un interviu pentru Sănătate INFO.

Într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni, din decembrie până acum, în România s-au înregistrat aproape 9.000 de cazuri de rujeolă și 9 decese provocate de această boală infecțioasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău