Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, misiune de pace în Orientul Mijlociu

  • 13 Noiembrie 2023 19:06
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, misiune de pace în Orientul Mijlociu

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita în următoarele zile Orientul Mijlociu pentru a discuta despre războiul în desfășurare între Israel și mișcarea palestiniană Hamas în Fâșia Gaza, relatează Agerpres.

''Voi călători în Israel, Palestina, Bahrein, Arabia Saudită, Qatar și Iordania în această săptămână pentru a discuta despre accesul și asistența umanitară și despre chestiuni politice cu lideri regionali'', a scris Josep Borrell luni pe platforma X (fosta Twitter).

''Avem nevoie de o perspectivă politică către soluția celor două state. Aceasta poate fi realizată numai prin dialog'', a adăugat înalta oficialitate europeană.

Borrell a insistat pe necesitatea unor pauza umanitare ''imediate'' în conflictul din Fâșia Gaza, pentru a garanta transportul ajutorului indispensabil, în special al carburantului pentru funcționarea spitalelor.

Într-un comunicat difuzat duminică, UE a condamnat utilizarea de către Hamas a spitalelor și civililor drept ''scuturi umane'' în Gaza și i-a cerut Israelului să dea dovadă de ''reținere maximală'' în scopul protejării civililor.

Vizita lui Borrell în Israel va fi prima de la începerea actualului conflict între Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Pe 7 octombrie, aproximativ 3.000 de teroriști membri ai Hamas, mișcare palestiniană care din 2007 deținea controlul în Fâșia Gaza, și ai altor grupări extremiste au trecut frontiera și au lansat un atac asupra mai multor localități din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea dintre ei civili.

Teroriștii au rupt gardul care înconjoară Fâșia Gaza și au intrat în Israel în vehicule sau folosind parapante. Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice și duse în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a răspuns cu lovituri aeriene masive și ulterior a intrat cu trupe și tancuri în enclava palestiniană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău