Șeful diplomației UE: Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea „consecințe masive și costuri severe”

  • 06 Ianuarie 2022 09:23
Șeful diplomației UE: Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea „consecințe masive și costuri severe”

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a efecutat ieri prima sa vizită în regiunea de Est a Ucrainei, prilej cu care a transmis ministrului de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și, de asemenea, pentru a lucra împreună la detensionarea conflictului, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

„Principalul nostru interes, preocupare și scop este să încercăm să detensionăm tensiunile prin intermediul acestor negocieri și al altora care vor urma, dar și prin poziții puternice și ferme de susținere a Ucrainei. Ambele lucruri trebuie să meargă mână în mână: voința de a dezescalada prin dialog, de a evita creșterea tensiunilor, de a căuta soluții, dar cu poziții ferme și cu un angajament ferm că orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe. Ne coordonăm cu SUA, cu NATO și cu alți parteneri pentru a lucra pentru această dezescaladare și pentru implementarea deplină a acordurilor de la Minsk”, a transmis vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

De asemenea, oficialul european a reamintit că Uniunea Europeană rămâne cel mai de încredere partener al Ucrainei: „Am oferit sprijin politic, financiar și economic, peste 17 miliarde de euro de la preluarea Crimeii de către Rusia. Acordul nostru de asociere este cel mai cuprinzător acord pe care Uniunea Europeană îl are cu orice altă țară terță din lume.”

„Rusia a masat trupe și arme într-un mod neobișnuit în jurul granițelor ucrainene. Acest proces s-a petrecut foarte rapid. Permiteți-mi să subliniez, în final, că nu există securitate în Europa fără securitatea Ucrainei. Este clar că orice discuție privind securitatea europeană trebuie să includă Uniunea Europeană și Ucraina.  De aceea, suntem în strânsă coordonare cu SUA, NATO și cu țările care gândesc la fel. Și asta explică, în afară de dorința de a ne exprima sprijinul față de Ucraina, prezența mea astăzi aici”, a conchis Josep Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău