Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Viitorul Uniunii Europene și cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele

  • 17 Septembrie 2021 11:04
Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Viitorul Uniunii Europene și cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele

Centrul de greutate al lumii se mută către regiunea Indo-Pacific, atât din punct de vedere geoeconomic, cât și geopolitic, iar viitorul UE și cel al regiunii indo-pacifice sunt strâns legate între ele, a transmis joi Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrel, transmite caleaeuropeana.ro.

Șeful diplomației UE a prezentat o comunicare comună pentru cooperarea Uniunii Europene cu regiunea indo-pacifică și a transmis că la reuniunea miniștrilor de externe europeni care se va desfășura pe 18 octombrie la Luxemburg vor fi ”analizate repercusiunile” alianței AUKUS. Strategia UE privind regiunea indo-pacifică a fost invocată și de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii susținut miercuri în Parlamentul European de la Strasbourg.

„UE este deja cel mai important investitor, principalul partener de cooperare pentru dezvoltare și unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din regiunea indo-pacifică. Angajamentul nostru vizează menținerea unei regiuni indo-pacifice libere și deschise pentru toți, și construirea, în același timp, a unor parteneriate solide și durabile pentru cooperarea în diverse domenii, de la tranziția verde, guvernanța oceanelor sau agenda digitală până la securitate și apărare”, a declarat acesta.

Josep Borrell a subliniat că regiunea Indo-Pacific este foarte importantă pentru Uniunea Europeana și a amintit că aceasta creează 60% din PIB-ul global, fiind a doua cea mai mare destinație pentru exporturi  din UE.

„Este o parte vibrantă a lumii din punct de vedere economic. Dar, odată cu acest dinamism, ordinea regională este din ce în ce mai dificilă. Este, de asemenea, locul în care se intensifică competiția geopolitică dintre Statele Unite și China, iar consecințele le vedem în întreaga lume, dar cel mai clar în această regiune. În această regiune, există conflicte legate de frontierele terestre și maritime și există o lipsă de încredere între principalii actori din regiune. De aceea, avem un interes special – aș spune un interes vital – ca ordinea regională să rămână deschisă și bazată pe reguli. Prin Marea Asiei de Sud, 40% din comerțul nostru este transportat pe cale maritimă. Suntem foarte interesați să menținem această zonă de navigație liberă”, a mai spus el.

Tot în acest sens, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene că va prezenta în curând noua strategie de conectivitate, denumită „Global Gateway”, pentru a investi în infrastructură de calitate, care să conecteze bunuri, persoane și servicii în întreaga lume. 

„Pentru ca Europa să devină un actor mai activ la nivel mondial, trebuie să își îndrepte atenția și asupra următoarei generații de parteneriate, iar în acest sens,  noua Strategie indo-pacifică a UE este un reper foarte important, reflectând însemnătatea tot mai mare a regiunii pentru prosperitatea și securitatea noastră”, a spus ea. 

Mai mult, Josep Borrell a amintit că prioritățile Uniunii Europeane în cooperarea cu regiunea Indo-Pacific sunt: : lupta împotriva pandemiilor, lupta împotriva schimbărilor climatice și dezvoltarea transformării digitale a economiilor și societăților.

„În acest sens avem parteneri buni: Japonia, Coreea de Sud și Singapore.Vom aprofunda angajamentul nostru în domeniul securității. Strategia noastră este incluzivă. Dorim să cooperăm din Africa de Est până în Pacific, iar acest lucru include China. În multe domenii, cum ar fi clima și biodiversitatea, cooperarea Chinei este esențială. Strategia noastră se bazează pe voința de a coopera, nu de a ne confrunta”, a punctat șeful diplomației UE.

Alianța trilaterală de securitate anunțată de Statele Unite, Marea Britanie și Australia – AUKUS – cu scopul de a contracara influența Chinei în regiunea indo-pacifică a provocat o adevărată criză diplomatică transatlantică prin iritarea Franței, care și-a văzut reziliat un contract de vânzare de submarine către Australia, și dezamăgirea șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a pledat din nou pentru necesitatea unei autonomii strategice europene.

UE și regiunea indo-pacifică sunt puternic interconectate și au multe interese comune și legături solide, de la comerț și investiții la cercetare și inovare și la dezvoltare durabilă, schimbări climatice, protecția biodiversității și securitate.

UE își intensifică angajamentul strategic față de regiunea indo-pacifică. Această regiune este din ce în ce mai importantă din punct de vedere strategic pentru Europa. Datorită importanței sale economice, demografice și politice din ce în ce mai mare, aceasta este un actor-cheie în conturarea ordinii internaționale bazate pe reguli și în abordarea provocărilor globale. UE urmărește să contribuie la stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii, în conformitate cu principiile democrației, statului de drept, drepturilor omului și dreptului internațional, informează Comisia Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău