Șeful diplomației UE, Josep Borrell cheamă la un armistițiu durabil în Orient

  • 27 Noiembrie 2023 14:35
Șeful diplomației UE, Josep Borrell cheamă la un armistițiu durabil în Orient

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell a chemat luni la prelungirea armistițiului în Fâșia Gaza, care se încheie marți, pentru ca acesta să devină "durabil" și să permită progresul către "o soluție politică" a conflictului, relatează Agerpres.

Acest armistițiu dintre Israel și Hamas, care este un "prim pas important", trebuie "prelungit" și "să devină durabil pentru a ne permite să lucrăm la o soluție politică", a declarat el la începutul unei reuniuni la Barcelona a Uniunii pentru Mediterana, un forum ce reunește țările europene și din bazinul mediteranean.

"O soluție politică care să ne permită să rupem odată pentru totdeauna ciclul violenței", a adăugat spaniolul, potrivit căruia "nu va exista pace sau securitate pentru Israel fără un stat palestinian".

"Nimic nu poate justifica brutalitatea fără discernământ cu care Hamas s-a dezlănțuit împotriva civililor la 7 octombrie. Dar o groază nu poate justifica o altă oroare", a adăugat el, făcând referire la represaliile armatei israeliene și la "suferința populației civile din Gaza".

Armistițiul care a intrat în vigoare vineri în Fâșia Gaza se încheie marți la 7.00 (5.00 GMT). Acordul care a permis acest armistițiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum și eliberarea a 50 de ostatici și 150 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

O dispoziție a acestui acord permite reînnoirea sa pentru a elibera zilnic circa zece ostatici din mâinile Hamas, în schimbul eliberării a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni.

În noaptea de duminică spre luni, Hamas, la putere în Gaza din 2007, a declarat că "încearcă să prelungească armistițiul dincolo de cele patru zile", cu scopul de "a crește numărul de prizonieri eliberați".

Potrivit autorităților israeliene, 1.200 de persoane, în marea majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mișcării islamiste, de o violență și o amploare nemaiîntâlnite în istoria țării.

Ca represalii, Israelul a promis că va "elimina" Hamas, clasificată organizație teroristă de Statele Unite, UE și Israel, bombardând până la armistițiu fără încetare teritoriul palestinian și lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău