Șeful diplomației UE a propus suplimentarea cu 3,5 mld. de euro a fondului utilizat pentru finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina

  • 18 Mai 2023 12:23
Șeful diplomației UE a propus suplimentarea cu 3,5 mld. de euro a fondului utilizat pentru finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus suplimentarea cu a 3,5 miliarde de euro a Instrumentului European pentru Pace (EPF), un fond utilizat pentru a finanța ajutorul militar pentru Ucraina, au declarat miercuri surse europene din UE, relatează AFP, preluat de Agerpres.

EPF a alocat deja aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina.

Fondul, înființat în 2021, separat de bugetul UE, care nu are voie să finanțeze operațiuni militare, a fost conceput ca o modalitate prin care UE să ajute țările în curs de dezvoltare să cumpere echipamente militare. Cei 27 de membri ai Uniunii au decis rapid să îl folosească pentru a face rost de arme pentru Ucraina după invazia Rusiei din februarie anul trecut. Războiul a condus, însă, la epuizarea mult mai rapidă a fondurilor decât se prevăzuse inițial.

Fondul permite țărilor din UE care furnizează arme și muniții Ucrainei să ceară rambursarea unei părți din costuri.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că Borrell a decis să ceară mai mulți bani deoarece fondul se epuiza, iar serviciul de politică externă al UE a dorit să se asigure că are suficienți bani pentru a finanța ajutorul militar pentru alte țări, precum și pentru Ucraina.

„Trebuie să suplimentăm”, a spus oficialul. „Esența Instrumentului European pentru Pace … are un caracter universal. Nu a fost conceput pentru Ucraina. A fost conceput pentru orice conflict cu care Uniunea Europeană ar putea să se confrunte”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău