Șeful diplomației ruse îndeamnă NATO să coopereze cu Moscova pentru a combate traficul de droguri dinspre Afganistan

  • 04 Decembrie 2017 16:54
Șeful diplomației ruse îndeamnă NATO să coopereze cu Moscova pentru a combate traficul de droguri dinspre Afganistan

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat luni Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să coopereze cu Moscova pentru a combate traficul ilegal de droguri dinspre Afganistan, informează dpa și TASS.

'Îi îndemnăm pe oficialii NATO la o dezvoltare de abordări comune, pentru a scoate afacerile cu droguri și terorismul alimentat din acestea afară din Afganistan', a declarat Lavrov.

Serghei Lavrov a făcut această declarație luni, în cadrul unei conferințe pentru combaterea drogurilor, care s-a desfășurat la Moscova, în prezența parlamentarilor ruși.

Un raport al Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) dezvăluie că zona terenurilor arabile pe care se cultivă mac pentru opiu a ajuns în Afganistan la 328.000 de hectare în 2017, un nou record.

Circa 9.000 de tone de opiu, materia primă din care este făcută heroina, au fost recoltate în acest an, un alt record, potrivit raportului.

Moscova a criticat rolul trupelor NATO în Afganistan și ineficiența lor în combaterea producției de droguri. La rândul ei, NATO subliniază că este aici pentru a lupta împotriva mișcării islamiste a talibanilor.

Traficanții de droguri transportă producția lor din Afganistan tranzitând teritoriul Federației Ruse și al altor foste republici sovietice. În SUA, destinația principală pentru heroina afgană, președintele Donald Trump a declarat în octombrie că numărul oamenilor dependenți de opioide constituie o urgență medicală.

Un polițist de frontieră de rang înalt din fosta republică sovietică Tadjikistan a fost ucis sâmbătă când el și echipa sa au încercat să oprească o bandă de traficanți de droguri dinspre Afganistan. După un schimb de focuri, polițiștii de frontieră au reușit să confiște patru puști și 33 de kilograme de droguri.

Tadjikistanul și Afganistanul au o frontieră comună ce se întinde pe 1.400 de kilometri și care este extrem de greu de controlat.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău