Șeful diplomației israeliene la Kiev: „Vom ajuta la dezvoltarea unui sistem de alertă timpurie inteligent pentru Ucraina”

  • 16 Februarie 2023 19:59
Șeful diplomației israeliene la Kiev: „Vom ajuta la dezvoltarea unui sistem de alertă timpurie inteligent pentru Ucraina”

Șeful diplomației israeliene, Eli Cohen, a afirmat joi la Kiev că țara sa este ‘atașată față de respectarea suveranității’ Ucrainei, cu ocazia primei vizite a unui ministru israelian în Ucraina de la invazia declanșată cu aproape un an în urmă de către Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Israelul este ferm solidar cu ucrainenii și rămâne atașat respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei’, a declarat Cohen în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, scrie G4Media.

‘Israelul se opune ferm uciderii de civili nevinovați’, a adăugat el, după ce s-a deplasat în cursul dimineții în orașul-martir Bucea, un simbol al atrocităților de care se face acuzată Rusia.

‘Imagini tragice sunt încă întipărite în inima mea’, a afirmat ministrul israelian referindu-se la Bucea, după ce imagini cu corpuri de civili uciși și abandonați pe străzi în această suburbie a Kievului au provocat o vie emoție în lume în aprilie 2022.

‘Nu poți să rămâi indiferent față de aceste imagini dificile și față de relatările despre atrocități despre care am auzit aici. Israelul condamnă orice fel de atac intenționat împotriva oamenilor nevinovați’, a transmis el într-un mesaj pe Twitter în cursul dimineții.

Chiar dacă se aștepta cu nerăbdare să abordeze problema potențialelor livrări de arme către Kiev – ceea ce Israelul refuză să facă de aproape un an pentru a nu supăra Moscova cu care întreține relații privilegiate – Cohen nu a făcut niciun anunț joi pe acest subiect.

‘Vom ajuta la dezvoltarea unui sistem de alertă timpurie inteligent (în caz de lansări de atacuri cu rachete) pentru Ucraina’, s-a limitat să spună el, fără să ofere mai multe detalii despre acest proiect.

Totuși, Eli Cohen a declarat că statul israelian ‘va susține și va ajuta la aprobarea unei garanții de până la 200 milioane de dolari pentru proiecte israeliene în domeniile infrastructurii de asistență medicală și civile în Ucraina’.

Omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a mulțumit Israelului pentru ‘sprijinul său’ și și-a exprimat speranța în ‘decizii’ viitoare cu privire la ‘protejarea cerului’ ucrainean.

Până în prezent, Israelul a avut grijă să rămână neutru, respingând cererile repetate din partea președintelui Volodimir Zelenski de a livra armament, în special din cauza prezenței armatei ruse în Siria, o pârghie pentru Moscova.

Dar premierul Benjamin Netanyahu anunțase la începutul lunii februarie, în ceea ceea ce părea să fie o schimbare importantă de strategie, că de acum înainte este gata să ia în considerare furnizări de arme Ucrainei, oferindu-se în același timp ca mediator în conflict.

Moscova avertizase atunci Israelul: ‘Toate țările care livrează arme trebuie să înțeleagă că noi considerăm (aceste arme) drept ținte legitime pentru forțele armate ruse’, conform unei declarații a Ministerului rus de Externe.

Între altele, Eli Cohen a declarat joi că statul israelian va susține ‘săptămâna viitoare la ONU formula de pace’ propusă de Kiev, pe care Moscova a denunțat-o în mod repetat.

Ministrul israelian s-a recules joi în fața memorialului de la Babi Yar din Kiev, un sit care conține rămășițele a aproape 34.000 de evrei masacrați în 1941, în timp ce orașul se afla sub ocupație nazistă. Locul fusese securizat de armata ucraineană, care a împiedicat accesul la el, au constatat jurnaliștii de la AFP.

‘Astăzi vom ridica drapelul israelian la Ambasada Israelului din Kiev, care își va relua activitatea în mod continuu, cu obiectivul de a consolida relațiile între cele două țări’, a indicat Ministerul israelian de Externe într-un comunicat separat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău