Șeful diplomației irlandeze: Partidele din Irlanda de Nord ar trebui să formeze guvernul delegat în câteva săptămâni

  • 18 Ianuarie 2018 15:56
Șeful diplomației irlandeze: Partidele din Irlanda de Nord ar trebui să formeze guvernul delegat în câteva săptămâni

Guvernele britanic și irlandez vor acorda partidelor din Irlanda de Nord un termen de câteva săptămâni pentru a finaliza negocierile pentru formarea unui nou guvern în care puterile sunt împărțite (între unioniști și naționaliști, n.r.), a declarat joi ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, potrivit Reuters.

''Cred că discutăm de săptămâni mai degrabă decât de luni. Suntem foarte conștienți că timpul presează și cred că toate partidele recunosc acest lucru'', a spus Coveney.

Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit șansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Principalul impediment în negocierile dintre formațiunea naționalistă Sinn Fein și Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.

Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei - întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărțite.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violențelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unioniști și naționaliști, însă demisia în ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliția respectivă. În trecut, guvernarea din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendată în mai multe rânduri de către Londra, ultima oară în 2007.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău