Șeful diplomației franceze estimează că soarta politică a lui Bashar al-Assad nu trebuie să fie o prioritate
-
31 Martie 2017 17:06
Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, a estimat vineri că soarta politică a președintelui Bashar al-Assad nu trebuie să fie o prioritate pentru a se obține un acord de pace în Siria, informează AFP.
SUA au recunoscut joi că nu mai fac din retragerea președintelui sirian de la putere o 'prioritate' și caută o nouă strategie în reglementarea conflictului din Siria, care durează de peste șase ani, scrie AGERPRES.
Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat chiar că țara sa ar dori mai degrabă să coopereze cu Turcia și Rusia pentru a găsi o soluție politică pe termen lung în Siria, decât să se concentreze pe soarta președintelui sirian.
Franța, care a cerut de mai multe ori în mod ferm ca Assad să plece înainte ca o tranziție politică să poată începe în Siria, și-a temperat la rândul său discursul.
'Dacă toți vor cu orice preț ca dezbaterea să fie plasată pe făgașul 'îl păstrăm sau nu-l păstrăm pe Assad?', lucrurile nu ar trebui totuși abordate astfel. Problema este de a ști dacă membrii comunității internaționale își respectă propriile angajamente', a estimat Ayrault, la sosirea pentru o reuniune a NATO la Bruxelles.
Cu toate acestea, Jean-Marc Ayrault a ținut să sublinieze că va profita de prezența la această reuniune a omologului său american Rex Tillerson pentru a-i cere să 'clarifice' anumite poziții ale Washingtonului asupra unor subiecte precum cheltuielile pentru apărare, lupta antiteroristă, dar și tranziția politică preconizată pentru Siria.
'Dacă dorim pace și securitate durabile în Siria, nu trebuie să existe doar opțiunea militară, trebuie să existe și opțiune politică, iar opțiunea politică înseamnă negociere pentru o tranziție' în conformitate cu poziția adoptată în decembrie 2015 de ONU, a insistat el.
La 18 decembrie 2015, cele 15 membre ale Consiliului de Securitate al ONU au adoptat o rezoluția 2254 care stabilește o foaie de parcurs pentru o soluție politică în Siria.
Pe lângă negocierile opoziție-regim, cum sunt cele în desfășurare la Geneva, și un armistițiu, textul mai prevede un guvern de tranziție și organizarea de alegeri.