Șeful diplomației europene propune o doctrină militară a UE

  • 10 Noiembrie 2021 20:24
Șeful diplomației europene propune o doctrină militară a UE

Responsabilul pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut miercuri blocului comunitar să convină asupra unei doctrine ambițioase ca bază pentru operațiunile militare comune în afara UE, inclusiv prin constituirea unei forțe care să fie desfășurată în situații de criză, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Josep Borrell a susținut în fața presei că primul său proiect al ''Busolei Strategice'' a UE este crucial pentru securitatea sa. ''Europa este în pericol'', menționează el în preambulul documentului trimis spre dezbatere celor 27 de state membre. ''Avem nevoie de capabilități de desfășurare rapide'', a punctat șeful diplomației europene în declarația sa.

O idee, explică Borrell, dar care nu este nouă, este ca UE să dispună de o forță de reacție pentru situații de criză cu un efectiv de circa 5.000 de militari, el subliniind în acest timp că alianța NATO în care SUA joacă un rol esențial rămâne principala responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Miniștrii europeni de externe și ai apărării vor aborda luni aceste chestiuni, cu obiectivul de a conveni un document politic până în luna martie.

Invocând binecuvântarea președintelui american Joe Biden exprimată luna trecută într-un comunicat împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, oficiali europeni susțin că UE poate fi un aliat mai util al SUA dacă își dezvoltă capacități militare autonome. De asemenea, ieșirea Marii Britanii din UE, deși privează blocul comunitar de o putere militară, a oferit Franței ocazia de a-și afirma ambițiile pentru o apărare europeană.

Însă în ciuda progreselor în constituirea unui fond comun destinat dezvoltării de noi arme, UE încă nu a reușit să-și creeze o forță pentru situații de criză de mărimea unui batalion.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău