Șeful diplomației europene pledează pentru o forță militară a UE. „Ne-am dori să avem capacitatea de a acționa prin noi înșine”

  • 23 August 2021 12:01
Șeful diplomației europene pledează pentru o forță militară a UE. „Ne-am dori să avem capacitatea de a acționa prin noi înșine”

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, s-a pronunțat din nou în favoarea creării unei forțe militare a UE pentru a obține o „autonomie strategică” a blocului comunitar, care nu ar mai acționa ca „un subsidiar al americanilor”. Declarația vine după ce Borrell a criticat SUA pentru modul în care s-a desfășurat retragerea din Afganistan.

„Tragedia” care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenție pentru a face față viitoarelor crize care amenință să se declanșeze în Irak și în Sahel, a avertizat Borrell într-un interviu acordat AFP, relatează Agrpres.

Căderea guvernului afgan și cucerirea Kabului de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani programată pentru 31 august a constrâns țările occidentale să organizeze de urgență evacuarea propriilor cetățeni și a colaboratorilor lor afgani.

„Mai avem încă peste 200 de agenți afgani care așteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul și nu este ușor. Mai întâi trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive; am cerut deja o mai bună coordonare”, a spus Borrell referitor la dificultățile de evacuare din Afganistan, într-un interviu pentru publicația spaniolă El Confidencial.

„Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârșitul lunii. Matematic, aceasta este imposibil”, a spus Josep Borrell.

Mai mulți aliați ai NATO le-au cerut vineri americanilor să-și amâne plecare. Cu 6.000 de militari, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

„Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control și securitate ale americanilor sunt foarte puternice.Noi înșine ne-am plâns. Le-am cerut să manifeste mai mult flexibilitate. Nu vom reuși să-i facem să treacă pe colaboratorii noștri”, a spus Borrell.

„Înțeleg că ei trebuie să controleze din motive de securitate, dar aceasta complică foarte mult accesul”, a adăgat șeful diplomației europene, care a discutat deja problema cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Pentru a eficientiza și mai mult aceste activități, Borrell consideră că este necesar de a miza pe o așa-numită „autonomie strategică” a Uniunii Europene.

„Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acționa prin noi înșine, să avem o forță militară capabilă să se mobilizeze așa cum nord-americanii și-o mobilizează pe a lor, ceea ce reprezintă o 'busolă strategică', un 'pivot strategic', 'o primă forță de intrare', o forță de a acționa în regim de urgență. Nu numai în misiuni de antrenament, ci și în situații mai complicate, ca în acest scenariu”, a spus el.

În plus, șeful diplomației europene îndeamnă ca mesajul transmis de administrația americană să fie bine înțeles: „Ceea ce a spus (președintele Joe) Biden este că SUA nu vor mai purta războiul altora, iar UE a acționat ca o putere 'kantiană', utilizând instrumentele păcii, statului de drept și comerțului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău