Șeful diplomației europene: Nu sunt mari speranțe pentru relații mai bune UE-Rusia în viitorul apropiat

  • 16 Iunie 2021 15:38
Șeful diplomației europene: Nu sunt mari speranțe pentru relații mai bune UE-Rusia în viitorul apropiat

Nu sunt prea mari speranțe pentru relații mai bune între Uniunea Europeană (UE) și Rusia în viitorul apropiat, a declarat miercuri șeful diplomației europene Josep Borrell, cu aproximativ o săptămână înainte ca liderii celor 27 de țări membre ale UE să discute viitoarea politică a blocului comunitar față de Rusia, informează Reuters, AFP și TASS, citat de AGERPEES.

"În actualele circumstanțe, un parteneriat reînnoit între UE și Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat", a subliniat Borrell într-un comunicat, prezentând noul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la relațiile tensionate ale UE cu Rusia, raport cerut de liderii UE pentru summitul din 24-25 iunie.

Față de Moscova, UE trebuie să fie capabilă în același timp să "riposteze, să contracareze și să dialogheze", a afirmat Borrell.

Șeful diplomației europene a elaborat fiecare dintre cele trei teze. UE va "riposta" la acțiunile Rusiei în spațiul ex-sovietic, cum ar fi încălcarea suveranității Ucrainei sau atacurile hibride. În afară de aceasta, UE intenționează să restricționeze resursele pe care guvernul Rusiei le poate atrage pentru desfășurarea unei "politici externe distructive".

De asemenea, UE va "contracara" influența rusă pe teritoriul european, pe platformele internaționale și asupra cetățenilor europeni. "UE trebuie să contracareze tentativele Rusiei de a submina interesele europene; pentru aceasta UE însăși trebuie să fie mai puternică și mai stabilă", a subliniat Borrell. În acest sens, UE intenționează să-și coordoneze strâns relațiile cu NATO și cu G7.

Totodată, UE este gata să continue să "dialogheze" cu Rusia pe marginea câtorva "obiective strategice". Este vorba în special despre lupta împotriva schimbărilor climatice și cu pandemia. UE dorește să organizeze mai multe "consultări tehnice" cu guvernul rus asupra unui spectru larg de probleme economice. De asemenea, UE este gata să poarte un dialog asupra Arcticii și altor probleme de cooperare regională, precum și în vederea reglementării unor conflicte globale și regionale.

La ora actuală, UE și Rusia sunt în dezacord asupra unei game largi de probleme inclusiv drepturile omului, intervenția Rusiei în Ucraina și tratamentul Moscovei față de criticul Kremlinului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi.

În martie, UE a impus sancțiuni vizând patru înalți oficiali ruși apropiați ai lui Putin, ca răspuns la încarcerarea lui Navalnîi. Alte sancțiuni ale UE impuse Moscovei includ măsurile luate în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău