Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu o integrare „de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina care nu sunt controlate de Kiev

  • 18 Ianuarie 2022 09:27
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu o integrare „de facto” în Rusia a regiunilor din Ucraina care nu sunt controlate de Kiev

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că se teme de o „integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev, scrie DIGI24.ro.

„Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situația din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina și se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat el în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, potrivit sursei citate

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, ar putea fi integrată treptat „de facto” în Rusia, a explicat Josep Borrell deputaților europeni, reuniți la Strasbourg pentru o sesiune plenară a Parlamentului, relatează AFP, citată de Agerpres.

De șapte ani, această zonă este sfâșiată de un război între Kiev și separatiști pro-ruși, iar soluționarea politică a conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, se află în impas.

„Concentrarea de forțe ruse la frontiera cu Ucraina este legată de această integrare (...) Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există și alte modalități de a ataca, precum atacurile cibernetice”, a spus Josep Borrell.

Ucraina a fost recent victima, în noaptea de joi spre vineri, a unui atac cibernetic de amploare vizând site-urile mai multor ministere. Kievul a afirmat duminică că are „dovezi” privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic.

„Lucrăm la cel puțin șapte scenarii diferite. Nu cred că vom trece imediat la cel mai rău scenariu, dar există mai multe în care situația ar putea fi suficient de periculoasă pentru a necesita o stare permanentă de alertă”, a subliniat Josep Borrell.

Europenii încă speră să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să renunțe la o invazie a Ucrainei, dar au început vineri să pregătească sancțiuni „grele” pentru a-l „descuraja”, în cursul unei întâlniri informale joi și vineri la Brest (vestul Franței).

Dorind să-și afirme credibilitatea față de aliatul american, ei au reamintit avertismentul lor împotriva consecințelor unei noi agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei.

„Va avea consecințe și un cost prin intermediul sancțiunilor”, a subliniat Borrell. Acestea vor fi discutate cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe la 24 ianuarie la Bruxelles, a precizat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău