Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei

  • 02 Decembrie 2022 08:42
Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat joi că va explora împreună cu partenerii săi din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), reuniți la Lodz, în Polonia, ''toate posibilitățile legale'' pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei, relatează AFP.

''Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi și persoane care sprijină Rusia și controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale rusești'', a spus el.

''Acești bani trebuie să fie folosiți pentru reconstrucția Ucrainei", a insistat el în timpul acestei reuniuni ministeriale a OSCE.

Organizația are 57 de membri, inclusiv Rusia și Ucraina.

Polonia, care deține președinția rotativă a organizației în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunțat această decizie ca "provocatoare".

''Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înființare - creează linii de divizare", a declarat Lavrov joi, într-o conferință de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia "își sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului".

Ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzații, subliniind că Rusia "a respins dialogul în februarie", când a atacat Ucraina, și că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcționarea acestei organizații de securitate.

Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE.

Prezentă în acest oraș din centrul Poloniei, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că este "optimistă" cu privire la viitorul OSCE.

La fel cum a eșuat atunci când a încercat să învingă Ucraina, președintele rus, Vladimir Putin, în ciuda războiului său brutal de agresiune, a crimelor sale de război și, acum, în ciuda luptei sale violente împotriva civililor, prin încercările de a-i îngheța în mijlocul iernii, a eșuat și în eforturile sale de a diviza sau distruge OSCE, a declarat ea presei.

La prima sesiune de joi a reuniunii OSCE, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus din nou sub semnul întrebării continuarea apartenenței Rusiei la această organizație.

Acesta a reiterat opinia că "ar trebui înființat un tribunal special pentru crimele comise în timpul agresiunii rusești".

''Vremea compromisurilor deșarte a trecut. Agresiunea neprovocată a costat prea multe vieți. Nu avem dreptul să-i oferim lui Putin o șansă de a reuși în șantajul său'', a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău