Șeful diplomației chineze: Cooperarea între SUA și China „nu mai este o opțiune, ci un imperativˮ

  • 05 Ianuarie 15:43
Șeful diplomației chineze: Cooperarea între SUA și China „nu mai este o opțiune, ci un imperativˮ

Cea mai urgentă sarcină în relațiile între China și SUA este stabilirea unei înțelegeri corecte, iar cooperarea dintre cele două părți „nu mai este o opțiune, ci un imperativ" atât pentru ambele țări, cât și pentru lume, a declarat vineri ministrul de externe chinez Wang Yi, citat de Agerpres.

Cooperarea este „cea mai corectă alegere pentru ca China și SUA să conviețuiască", a declarat Wang într-un discurs rostit în cadrul unui eveniment consacrat împlinirii a 45 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și SUA.

„Cooperarea între China și SUA, se poate spune, nu mai este o opțiune pentru cele două țări și chiar pentru lume, ci un imperativ care trebuie abordat cu seriozitate", a reiterat Wang.

China speră într-o relaxare a mentalității SUA pentru ca, „într-o atitudine de egalitate și incluziune", să respecte alegerile făcute de poporul chinez și calea de dezvoltare a Chinei, inclusiv atunci când își apără suveranitatea națională și integritatea teritorială, a afirmat ministrul chinez de externe.

„Suntem dispuși să ne angajăm să construim o relație stabilă, sănătoasă și durabilă între China și SUA pe baza respectului reciproc", a spus el.

Dezvoltarea și revitalizarea Chinei, a afirmat Wang, are un „puternic impuls intern", ceea ce, în opinia sa, înseamnă că China își va asuma o mai mare responsabilitate pentru pacea și dezvoltarea lumii.

„Nu avem nicio intenție de a înlocui pe cineva, de a trece peste cineva și nu avem intenția de a căuta hegemonia", a adăugat șeful diplomației Beijingului.

Wang a mai spus că, deși cele două națiuni au fost construite pe baze diferite, diferențele nu ar trebui să ducă la confruntare, și că „bastonul mare al sancțiunilor" nu ar trebui să fie utilizat la orice pas pentru a exercita puterea sau hegemonia.

Ambele părți ar trebui să continue să utilizeze pe deplin mecanismele instituite și restabilite în domeniul afacerilor externe, economiei, finanțelor, comerțului, agriculturii și în alte domenii, pentru a elimina obstacolele în schimburile dintre cele două state, a îndemnat ministrul chinez de externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău