Șeful diplomației americane îi cere Rusiei să-și înceteze acțiunile agresive față de Kiev

  • 06 Mai 2021 16:43
Șeful diplomației americane îi cere Rusiei să-și înceteze acțiunile agresive față de Kiev

Șeful diplomației americane i-a cerut joi Rusiei să înceteze comportamentul său ''agresiv'' față de Kiev, forțe armate ruse continuând să fie desfășurate în număr mare la frontiera cu Ucraina, în pofida unei recente retrageri, informează AFP și Reuters.

"Sperăm că Rusia își va înceta acțiunile periculoase și agresive", a spus Antony Blinken în timpul întrevederii pe care a avut-o la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Suntem conștienți că Rusia și-a retras unele forțele de la frontiera sa cu Ucraina, însă vedem că rămân forțe semnificative", a subliniat el, promițând să conlucreze cu Ucraina pentru ca ea "să se poată apăra ea însăși împotriva unei agresiuni".

La rândul său, Zelenski a denunțat retragerea "prea lentă", anunțată de Moscova la 23 aprilie, după săptămâni de tensiuni izbucnite în urma desfășurării a zeci de mii de soldați la frontiera comună ruso-ucraineană și în peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2014.


Această demonstrație de forță a alimentat temeri la Kiev și în Occident privind o posibilă ofensivă sau chiar o invazie rusă, cu atât mai mult că această desfășurare masivă a fost însoțită de o escaladare a violențelor în conflictul cu separatiștii proruși. Din 2014 și până acum războiul acestora cu armata ucraineană în estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morți.

"Considerăm că reducerea (trupelor ruse) este prea lentă, de aceea este posibil ca amenințarea să existe în continuare", a spus Zelenski. Cu toate acestea, el a salutat o reducere a atacurilor din partea trăgătorilor de elită separatiști pe linia frontului.

Considerată de mulți o susținătoare militară și financiară a separatiștilor, Rusia a afirmat că mișcările trupelor sale "nu amenință pe nimeni" și că este vorba de un răspuns la "operațiunile agresive" ale NATO în Europa de Est.

Washingtonul, Bruxellesul și NATO și-au înmulțit declarațiile de susținere față de Kiev, însă nu au dat curs solicitării Ucrainei de a accelera aderarea sa la Alianță, o linie roșie pentru Moscova.

De altfel, potrivit Reuters, președintele ucrainean a cerut din nou joi Alianței Nord-Atlantice să-și întărească prezența militară în regiune, iar Statelor Unite să susțină candidatura Kievului la Planul de Acțiune pentru aderare la organizație în timpul summitului din iunie.

Primul responsabil american în vizită în Ucraina după învestirea lui Joe Biden, în ianuarie, Antony Blinken s-a recules în fața unui memorial al militarilor uciși în războiul cu separatiștii pro-ruși. "Am venit pentru a exprima personal, în numele președintelui Biden, în ce măsură apreciem noi prietenia noastră, parteneriatul nostru cu Ucraina", a declarat el alături de președintele ucrainean. "Suntem în mod ferm de partea voastră", a adăugat el.

La rândul său, Kievul "apreciază profund" ajutorul Washingtonului începând cu 2014, a subliniat șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba.

Numai în acest an, Washingtonul intenționează să-i furnizeze Kievului ajutor militar și în domeniul securității în valoare de peste 400 milioane de dolari. De asemenea, Ucraina speră, potrivit analiștilor, că livrările de arme letale americane vor continua.

Zelenski l-a invitat pe președintele Biden să participe la un summit asupra Crimeei prevăzut să aibă loc la Kiev în august, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a independenței ucrainene.

Vizita lui Blinken intervine într-un moment în care președintele american și-a sporit presiunea asupra Rusiei, cu noi sancțiuni și expulzări de diplomați, însă el încearcă de asemenea să organizeze un summit cu Vladimir Putin după luna iunie.

Dincolo de tensiunile internaționale, Blinken a îndemnat Kievul să combată mai ferm corupția, dosar arzător în această țară și în relațiile cu Occidentul. "Ucraina se confruntă cu două provocări: forțe externe precum Rusia, dar și forțe interne precum oligarhi și alți indivizi care își urmăresc propriile interese prin mijloace ilegale, în detrimentul intereselor poporului ucrainean", a subliniat Blinken.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău