Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a arătat dezamăgit de modul cum evoluează lucrurile în R.Moldova

  • 08 Decembrie 2020 12:16
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a arătat dezamăgit de modul cum evoluează lucrurile în R.Moldova

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a arătat dezamăgit de modul cum evoluează lucrurile în Republica Moldova, inclusiv, pe dimensiunea implementării prevederilor din Acordul de Asociere. În cadrul celei de-a VII-a ediției a Forumului privind integrarea europeană, el a menționat că Republica Moldova trebuie să lase în trecut acele regrese care au fost frâna în dezvoltarea țării și progresul relației cu UE. Implementarea reformelor întârzie din cauza instabilității politice interne, consideră la rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

În cadrul forumului privind integrarea europeană, ambasadorul Peter Michalko a vorbit despre trei dezamăgiri. El a sspus că reformele făcute cu mare greutate timp de patru sau cinci ani, de exemplu, în domeniul bancar, riscă să ajungă la coșul de gunoi, iar aceleași figuri nocive din trecut fac jocuri politice și economice.

Modul rapid în care se fac alianțe netransparente bazate pe interese ascunse e posibil să fi fost o supraapreciere a forțelor de reacțiune care au găsit foarte repede cai de dialog și s-au întors la obiceiuri vechi: de la trafic de țigări la subminarea instituțiilor de drept și a celor democratice. Practici, care credeam că au fost lăsate în spate, inclusiv, cu mulți ani în urmă sunt readuse. Intrare forțată în instituții publice, folosirea instanțelor de judecată pentru a anula decizii perfect valabile ale autorităților publice și o impunitate la nivel înalt foarte larg, a spus Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

De asemenea, ambasadorul UE și-a exprimat dezamăgirea profundă în legătură cu modul cum a fost tratat cazul expulzării profesorilor turci. Potrivit lui, în acest caz, nu doar că pedeapsa este infimă, dar aceasta nu conduce la responsabilizarea instituțiilor statului, a înalților demnitari și funcționarilor publici.

UE va continua să reacționeze de fiecare dacă când vor fi observate derapaje sau evoluții negative și vom continua să aplicăm aceeași politică strict condiționată, a accentuat Peter Michalko.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a spus, la rândul său, că procesul de integrare europeană a continuat și acest an dificil. El a enumerat câteva probleme, care în opinia lui, frânează în avansarea implementării reformelor. În primul rând, el s-a referit la insuficiența cadrelor bine pregătite din cadrul instituțiilor guvernamentale. Instabilitatea politică internă este o altă problemă, mai crede ministrul de Externe. 

Când pe interior ne confruntăm cu o perpetuă instabilitate politică, evident, că lucrul acesta trenează dialogul pe plan extern, instabilitatea politică fiind un factor decisiv pentru frânarea anumitor reforme. Prin urmare, atingerea unei stabilități politice este un factor crucial pentru asigurarea dinamismului implementării reformelor interne, dar și a dialogului pe plan extern, a spus Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

Forumul privind integrarea europeană a Rep. Moldova a fost organizat de către Fundația „Friedrich Ebert” Moldova, Asociația pentru Politică Externă și  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău