Șeful companiei ruse Rusal cere anchetă asupra masacrului de la Bucea și face apel la încheierea războiului

  • 08 Aprilie 2022 17:26
Șeful companiei ruse Rusal cere anchetă asupra masacrului de la Bucea și face apel la încheierea războiului

Președintele gigantului rus al aluminiului Rusal, Bernard Zonneveld, a cerut o anchetă imparțială cu privire la uciderea civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care a descris-o drept o crimă, relatează The Guardian.

Zonneveld, cetățean olandez, nu a spus cine este vinovat în opinia sa pentru moartea civililor din oraș, dar a făcut apel la încetarea războiului „fratricid”, scrie DIGI24.

Ucraina și mai multe guverne occidentale au acuzat Moscova de crime de război după ce trupurile a sute decivili împușcați de la mică distanță, mulți dintre ei cu mâinile legate, au fost găsite la Bucea după ce forțele ruse s-au retras.

În apropierea orașului au fost găsite și gropi comune conținând 280 de cadavre, după descoperirea inițială, sâmbătă, a 20 de cadavre pe marginea drumului.

„Toți acești oameni au fost împușcați”, a spus primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk.

Kremlinul neagă că forțele sale au comis masacrul, susținând că acuzațiile sunt un „fals monstruos”.

Cu toate acestea, afirmațiile Kremlinului conform cărora forțele ucrainene au plasat cadavre în oraș și că au realizat o „înscenare” au fost contrazise de imaginile din satelit care arătau cadavre împrăștiate pe străzi la mijlocul lunii martie, când orașul era încă deținut de forțele ruse, în aceleași locuri în care au fost văzute în imagini publicate la începutul lunii aprilie.

Zonneveld a spus că a fost șocat de relatările din Bucea.

„Susținem o anchetă obiectivă și imparțială a acestei crime și cerem pedepse severe pentru autorii acestora”, a spus el.

„Cu toții ne dorim încheierea rapidă a acestui conflict fratricid, care distruge vieți, familii și orașe întregi și dorim ca cei responsabili pentru astfel de crime să fie pedepsiți în mod corespunzător”, a adăugat el.

Fondatorul companiei Rusal, Oleg Deripaska, a spus luna trecută că războiul este o „nebunie” care va umple de rușine generațiile viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău