Șeful Comisiei pentru forțe armate din Congresul SUA: Polonia, România și țările baltice sunt noua coloană vertebrală a NATO. Ar fi o alegere înțeleaptă ca noul secretar general să provină din aceste țări

  • 18 Mai 2023 09:45
Șeful Comisiei pentru forțe armate din Congresul SUA: Polonia, România și țările baltice sunt noua coloană vertebrală a NATO. Ar fi o alegere înțeleaptă ca noul secretar general să provină din aceste țări

Alianța NATO este mai relevantă ca niciodată, iar coloana vertebrală a NATO, cândva centrată la Paris și Berlin, se deplasează spre est, către Polonia, România, Finlanda și statele baltice, afirmă Mike Rogers, membru republican al Congresului SUA din partea statului Alabama și președinte al Comisiei pentru forțe armate din Camera Reprezentanților.

Într-un articol de opinie scrie pentru prestigioasa publicație Foreign Policy, precizează că a sosit momentul ca Statele Unite să acorde prioritate membrilor alianței care înțeleg amenințarea rusă și o iau în serios, scrie Calea Europeană.

“Cele mai puternice și mai de succes alianțe sunt cele care se pot adapta la schimbare, iar după 14 luni de sprijinire a Ucrainei în războiul său împotriva invaziei brutale a Rusiei, este clar că o realiniere majoră este în curs de desfășurare. Coloana vertebrală a NATO, cândva centrată la Paris și Berlin, se deplasează spre est și se întinde acum de la Helsinki până la Marea Neagră. Națiunile est-europene – și anume, Polonia, România, Finlanda și statele baltice – înțeleg mai bine decât vecinii lor occidentali amenințarea reprezentată de Rusia și imperativul unei rezoluții colective în fața acesteia”, spune Rogers.

Șeful Comisiei pentru servicii armate salută acțiunile acestor state estice de a crește cheltuielile în domeniul apărării, precizând că Statele Unite beneficiază de pe urma acestor investiții. Mai mult, el susține că Statele Unite caută soluții pentru a modernizare sistemele antirachetă ale NATO din Polonia și România pentru ca acestea să fie capabile să urmărească rachetele rusești.

El indică și faptul că există un efort pe care îl susține pe deplin “pentru a moderniza amplasamentele noastre Aegis Ashore din Polonia și România pentru a permite urmărirea rachetelor rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO”.

Rogers precizează că a inclus secțiunea 1075 în Legea de autorizare a apărării naționale din anul fiscal 2023 “pentru a forța Pentagonul să examineze mutarea forțelor americane din “Vechea Europă” în “Noua Europă”.

Referitor la numirea unui nou secretar general al NATO, congresmanul american consideră că acesta “trebuie să provină dintr-o țară care își îndeplinește obligația de 2% din PIB pentru apărare și este dispusă să țină piept Partidului Comunist Chinez”.

Ca următorul secretar general al NATO să provină din Polonia, România, Marea Britanie sau o națiune baltică ar fi o alegere înțeleaptă și bine meritată“, mai spune Rogers, în condițiile în care este de așteptat ca următorul secretar general al NATO să fie decis la summitul de la Vilnius din iulie 2023.

Este clar că centrul de greutate al Alianței s-a mutat spre est: Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO, iar Statele Unite ar trebui să își adapteze politicile și poziția în consecință“, conchide Mike Rogers.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău