Șeful CNA | Factorii de decizie sunt cel mai des implicați în acte de corupție

  • 25 Iulie 2018 09:05
Șeful CNA | Factorii de decizie sunt cel mai des implicați în acte de corupție

Cel mai des implicați în acte de corupție în administrația publică locală sunt factorii de decizie, persoanele care își pun semnătura pe documente oficiale. Aceasta în contextul în care autoritățile publice locale sunt cea mai coruptă instituție, potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție.

Declarația aparține șefului CNA, Bogdan Zumbreanu, făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Bogdan Zumbreanu susține că cele mai des întâlnite infracțiuni printre angajații autorităților publice locale sunt afacerile ilegale cu terenuri, construcțiile și achizițiile. „Corupția este prezentă acolo unde oamenii vor să aibă acces mai simplu la banul public. Evident, pentru aceasta se cer anumite sume de bani”, a explicat șeful CNA.

Bogdan Zumbreanu spune că instituția pe care o reprezintă va depune eforturi pentru ca cetățenii să nu mai perceapă corupția ca pe un fenomen arhiprezent în viața socială. „Când cetățenii aud în fiecare zi despre corupție, se naște fenomenul percepției corupției. Indicele de percepție a corupției nu este egal cu indicele corupției”, spune șeful CNA.

De asemenea, Bogdan Zumbreanu spune că CNA își propune să educe populația în a nu mai participa în acte de corupție. „Noi ne propunem să începem o colaborare mai strânsă cu Consiliul Concurenței. În foarte multe cazuri abaterile care se comit în procesul de achiziții nu poartă caracter penal, însă pot fi calificate ca o înțelegere de cartel”, a spus șeful CNA.
 
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, susține că percepția corupției este legată direct de mediul informațional în care se află cetățeanul, dar există și fenomenul de experiență proprie, care la fel contribuie la formarea percepției. Potrivit lui, mediul informațional este exaltat cu informații despre corupție, fără a fi oferită informație echilibrată. Iar atunci când contactul cu instituțiile publice și private  va determina un grad mai mic de fenomen corupțional, atunci o să scadă și percepția fenomenului corupției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău