Șeful CIA: Războiul din Ucraina are un efect „distructiv” asupra lui Putin și aduce o ”oportunitate excepțională” pentru racolarea de surse în Rusia

  • 02 Iulie 2023 10:40
Șeful CIA: Războiul din Ucraina are un efect „distructiv” asupra lui Putin și aduce o ”oportunitate excepțională” pentru racolarea de surse în Rusia

Războiul din Ucraina are un efect „distructiv” asupra lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă directorul CIA, ceea ce creează o „oportunitate excepțională” pentru agenția de informații, scrie AFP, citată de News.ro. Vorbind de la Fundația Ditchley din Marea Britanie, William Burns a descris invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „provocarea geopolitică cea mai acută la adresa ordinii internaționale de astăzi”.

El a spus că războiul a fost un „eșec strategic” pentru Moscova, care a expus slăbiciunile militare ale Rusiei, a dat o lovitură economiei sale și a încurajat extinderea și consolidarea NATO, scrie G4Media.

„Nemulțumirea față de război va continua să roadă liderii ruși (…) Această nemulțumire creează o oportunitate unică pentru noi, cei de la CIA”, a declarat Burns, în râsetele audienței. „Nu o vom lăsa să treacă”, a adăugat Burns, care a fost ambsadorul SUA în Rusia în urmă cu peste un deceniu.

De altfel, CIA a postat recent un mesaj pe rețeaua socială Telegram, folosită pe scară largă în Rusia, în care le explică rușilor cum să ajungă la agenția americană prin intermediul dark web fără teama de a fi interceptați de autoritățile de la Moscova.

Cu o săptămână mai devreme, revolta mercenarilor Wagner, condusă la 24 iunie de șeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin, a scos la iveală slăbiciuni evidente în poziția președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul Wagner a contestat în mod deschis motivele intervenției militare, afirmând că „războiul a fost necesar pentru ca un grup de ticăloși să fie promovat”.

„Impactul acestor cuvinte și acțiuni va fi resimțit pentru o perioadă de timp, servind ca o amintire dură a efectului distructiv al războiului lui Putin asupra propriei societăți și a regimului său”, a afirmat Burns.

Directorul CIA nu a făcut nicio mențiune despre recenta sa călătorie în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informații și cu președintele Volodimir Zelenski în iunie, cu puțin timp înainte de rebeliunea eșuată a lui Prigojin.

În discursul său, Burns a menționat, de asemenea, China. El a avertizat cu privire la „intensificarea represiunii în interiorul țării și la agresivitatea (președintelui chinez) față de străini”.

De asemenea, Burns a declarat că CIA a creat un centru de misiune axat pe China și că a dublat bugetul global alocat acestei puteri asiatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău