Șeful Centrului de Medicină Legală a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție

  • 20 Noiembrie 2019 12:52
Șeful Centrului de Medicină Legală a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție

Directorul Centrului de Medicină Legală a fost rețunut, cu puțin timp în urmă, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în dosarele ce vizează expertizele trucate, contabilitatea neagră și corupția din instituție.

Acesta urmează să fie escortat la Procuratura Anticorupție pentru a fi audiat pe marginea suspiciunilor privind implicarea sa în schemele de corupție.

Tot astăzi, procurorii vor cere instanței de judecată arestarea preventivă a șase legiști din cei 10, reținuți, acum două zile. Patru din ei colaborează cu ancheta și urmează să fie cercetați în stare de libertate. Aceștia sunt învinuiți de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești ce reprezentau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară. Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinși pentru formularea unor  concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăți variau între 900 și 10 000 lei și nu erau contabilizate în casieria instituției. Prin urmare, sumele indicate ar fi fost împărțite între cei care prestau serviciile menționate, în acest mod fiind cauzate prejudicii materiale instituției medicale.

În cadrul perchezițiilor, desfășurate de ofițeri și procurori, de la domiciliile celor vizați au fost ridicate zeci de mii de euro și de lei, bijuterii din aur, precum și înscrisuri de ciornă ce ar reprezenta contabilitatea neagră sau banii care nu ajungeau în casieria instituției. Totodată, proveniența bunurilor și mijloacelor bănești ridicate urmează a fi stabilită în cadrul anchetei.

Pe faptele enunțate au fost pornite două cauze penale – pentru corupere pasivă și escrocherie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 000 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o perioadă de până la 15 ani.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în acest caz, suportul operativ fiind asigurat de Centrul Național Anticorupție.

 

 


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău