Șeful BEI estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

  • 21 Iunie 2022 15:17
Șeful BEI estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

Ucraina ar putea avea nevoie de o asistență externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marți Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, transmite Bloomberg.

"Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spațiul public și pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina", a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că "Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucție a Ucrainei".

Această evaluare vine într-un moment în care liderii UE se pregătesc să se reunească joi și vineri la Bruxelles pentru a discuta planurile de reconstrucție a Ucrainei, precum și cererea sa de aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună.

BEI, brațul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la UE spre Ucraina. Potrivit unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este și canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul comunitar.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău