Șeful Băncii Europene de Investiții: Susținem reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

  • 26 Mai 2023 08:32
Șeful Băncii Europene de Investiții: Susținem reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

Reabilitarea drumurilor, eficiența energetică și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii sunt domeniile prioritare în care sunt investiți banii Băncii Europene de Investiții. Potrivit șefului reprezentanței BEI în Republica Moldova, colaborarea cu autoritățile de la Chișinău este una fructuoasă, portofoliul BEI în Republica Moldova crescând în acest an până la 1,1 miliarde de euro, notează IPN.

Șeful Reprezentanței BEI spune că în ultima perioadă solicitările autorităților de la Chișinău de finanțare a proiectelor de infrastructură sunt în creștere. Principalele domenii în care sunt investiți banii împrumutați de la BEI fiind modernizarea unităților de transport și infrastructura drumurilor.

„Dacă ar fi să compar activitățile noastre de astăzi cu cele din 2021, portofoliul nostru a crescut de la 800 milioane de euro până la 1,1 miliarde euro. Este o creștere considerabilă, iar pentru mine este cea mai bună dovadă că partenerii noștri din Guvern valorifică relația noastră. Dacă analizăm activitățile noastre, 2/3 sunt împrumuturi pentru infrastructura din sectorul public. Cea mai mare parte a expunerii noastre este în sectorul transporturilor. Susținem operațiunile de reabilitare a drumurilor, mai multe milioane de euro au fost acordate în acest domeniu. De asemenea, susținem îmbunătățirea sectorului căilor ferate, creșterea numărului troleibuzelor locale. Toate acestea contribuie la dezvoltarea țării și îmbunătățesc viața cetățenilor”, a spus Alberto Carlei în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

De asemenea, BEI contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, inclusiv a spitalelor, școlilor, grădinițelor și altor instituții din Republica Moldova.

„Coordonăm o inițiativă foarte importantă de eficiență energetică care cuprinde toată țara. BEI finanțează acest proiect și mobilizează o mare parte de investiții din partea Uniunii Europene. În prima etapă ne vom axa pe 9 spitale din Republica Moldova pentru a fi reabilitate din perspectiva eficienței energetice. Va fi asigurată izolarea termică a spitalelor, asigurarea unei iluminări mai eficiente energetic, ventilare mai bună, unde va fi posibil, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișuri. Cu siguranță, aceste investiții vor asigura economii la energie, fiind utile pentru bugetul statului. Noi în continuare vom susține eforturile de eficientizare energetică a Republicii Moldova”, a mai spus șeful Reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova.

BEI este activă în Republica Moldova din 2007. Până în prezent, a investit peste un miliard de euro în zeci de proiecte din domeniul transportului, energiei, întreprinderilor mici și mijlocii, agriculturii, infrastructurii municipale (deșeuri solide, apă și canalizare).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău