Șeful ANSP | Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecția de coronavirus în R.Moldova va continua să crească

  • 22 Mai 2020 19:28
Șeful ANSP | Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecția de coronavirus în R.Moldova va continua să crească

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecția de coronavirus în R.Moldova va continua să crească, dacă cetățenii nu vor respecta recomandările specialiștilor. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a spus, vineri, la o conferință de presă, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună.

El consideră că creșterea cazurilor depistate de infecție, înregistrată în ultimul timp, este legată de nerespectarea regulilor de distanță socială, de aceea, deocamdată nu poate fi vorba de deschiderea saloanelor de frumusețe sau a centrelor comerciale.

"Relaxarea restricțiilor și revenirea la un ritm normal de viață depinde de doi parametri: evoluția situației epidemiologice și nivelul infecției. Totodată, orice relaxare vine, la fel, din evaluarea riscurilor. Specialistul în salonul de unghii se află la o distanță de numai 30 de centimetri de client, suficient de mult pentru a se infecta. Înțelegem partea economică a problemei, însă, dacă vom ține cont numai de aceasta, atunci, odată cu permiterea tuturor tipurilor de servicii în saloanele de frumusețe, vor fi atâția bolnavi, că nu vor ajunge locuri în instituțiile medicale", a spus specialistul.

Potrivit datelor prezentate, săptămâna trecută (11-17 mai), a fost înregistrat o creștere mare a numărul de persoane infectate - 1133 cazuri. În săptămânile precedente, au fost depistate 806 de cazuri (4-10 mai) și 713 (27 aprilie - 3 mai). Cele mai infectate raioane ale Moldovei rămân Soroca (587), Ștefan Vodă (472) și Dubăsari (410).

În Moldova, se înregistrează un număr relativ mic de decese cauzate de COVID-19 - 67 la 1 milion de locuitori. După acest indice, republica se află între Austria (70 de decese la 1 milion) și România (60 de decese la 1 milion). Cea mai mare rată este în Belgia (793), iar cea mai mică - în Albania (11). În mod similar, rata mortalității în Moldova este scăzută - 3,5%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău