Șeful ANSP despre creșterea cazurilor noi de COVID-19: Oamenii nu au înțeles că trebuie să ne adaptăm măsurilor de protecție

  • 12 Iunie 2020 13:43
Șeful ANSP despre creșterea cazurilor noi de COVID-19: Oamenii nu au înțeles că trebuie să ne adaptăm măsurilor de protecție

Numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 a crescut în ultimele șapte zile cu 25 la sută comparativ cu perioada similară a săptămânii precedente, iar cel al deceselor s-a majorat cu 2 la sută, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății în cadrul unui briefing. Ei explică acest lucru prin faptul că oamenii ignoră măsurile de protecție individuală, dar și prin creșterea numărului de persoane testate zilnic.

Potrivit autorităților, dacă în perioada 29 mai – 4 iunie s-au înregistrat 1293 de cazuri de COVID-19 în Rep. Moldova, atunci în perioada 05 – 11 iunie au fost confirmate 1709 cazuri.

Cea mai mare rată de creștere a cazurilor noi de infecție, de aproape 40 la sută, s-a înregistra în raionul Taraclia. Urmează regiunea autonomă Găgăuzia cu peste 31 la sută, raionul Drochia cu 30 la sută și raionul Aneni Noi cu peste 27 la sută.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, explică această situație prin faptul că după adaptarea măsurilor restrictive, oamenii au ignorat regulile de protecție individuală și a crescut numărul de teste efectuate.

„Avem o creștere considerabilă a adresabilității pornind de la membrii familiei până la colectivități întregi și noi am avut foarte multe exemple când colectivitățile au solicitat testări masive. Am vorbit despre rolul pe care l-a purtat adaptarea măsurilor prin neînțelegere. Nu am înțeles că trebuie să ne adaptăm prin purtatul măștilor și a măsurilor de protecție. Acesta este din nou un argument pentru creșterea numărului de cazuri. Au crescut și capacitățile de laborator. Astazi vorbim, deja, de zece laboratoare care prestează servicii de testare COVID-19. Noi, deja, ieri și alaltaieri am resimțit zilele când s-au cumpărat pomeni de Paștele Blajinilor.”

Potrivit datelor ministerului Sănătății, până acum 1847 de lucrători medicali s-au infectat cu COVID-19. 68 la sută s-au vindecat și au revenit la muncă. Totodată, 628 de cazuri de infecție au fost confirmate în rândul copiilor și 99 de cazuri în rândul femeilor gravide.

În tratament la domiciliu se află în continuare 1312 pacienți cu forme ușoare de COVID-19.

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul Ministerului Sănătății, Svetlana Lupu, susține că din cauza creșterii numărul de cazuri noi de infecție în ultimele zile, unele spitale se confruntă cu problema insuficienței de paturi libere pentru internarea pacienților cu COVID-19. Aceștia sunt direcționați către alte instituții medicale.

„Avem situații mai tensionate la moment în regiunile de sud al republicii și în municipiul Chișinău. Ca paralelă centrul republicii este mai stabil și, respectiv, în centrul republicii există locuri disponibile pe care noi le completăm în caz de necesitate cu pacienții, inclusiv, din zonele unde există suprasolicități. Astăzi, avem, circa 1600 de pacienți internați în spitale și avem locuri disponibile suficiente pentru a asigura managementul calitativ și în plină măsură a pacienților internați.”

Întrebați despre posibilitatea reintroducerii restricțiilor în contextul creșterii numărului de noi infectări, autoritățile din sănătate au evitat să dea un răspuns clar menționînd doar că toate deciziile se iau colectiv în cadrul ședinței Comisiei extraordinare de sănătate publică.

De menționat că până acum în Republica Moldova au fost înregistrate 10 727 de cazuri de infecție cu COVID-19. 58 la sută dintre persoane s-au vindecat. În același timp, 382 de pacienți au decedat din cauza virusului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău