Șeful agenției franceze de securitate cibernetică: Spațiul virtual a devenit un câmp de confruntări între marile puteri

  • 18 Martie 2021 16:30
Șeful agenției franceze de securitate cibernetică: Spațiul virtual a devenit un câmp de confruntări între marile puteri

Șeful agenției de apărare cibernetică din Franța și-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu "mișcările de trupe" din spațiul virtual, devenit un câmp închis de confruntări între marile puteri, relatează AFP.

"Se aud mișcări de trupe. Uitați-vă la ce se întâmplă astăzi între marile puteri globale, în special în privința spațiului cibernetic", a spus Guillaume Poupard, directorul general al Agenției Naționale de Securitate a Sistemelor de Informații (ANSSI).

"Fiecare se simte agresat grav", însă "în același timp marile puteri refuză să invoce dreptul internațional, ca și cum ar fi legal să existe aceste atacuri", și-a exprimat regretul Poupard, care a prezentat progresele în privința viitorului campus cibernetic francez.

Ultimele luni au fost marcate de dezvăluirea a două atacuri informatice excepționale prin profunzimea lor, ale căror victime principale au fost companii și instituții americane, chiar dacă ele nu sunt singurele.

Mai multe agenții federale americane au fost ținta unui atac care a folosit ca vector SolarWinds, un dezvoltator american de software al cărui produs a fost compromis pentru a se introduce o eroare în rândul sistemelor utilizatorilor săi.

Conform serviciilor americane de informații, atacul ar fi provenit de la un adversar "probabil de origine rusă".

Microsoft a dezvăluit de asemenea la începutul lunii martie că serverele sale Exchange, folosite în întreaga lume de companii pentru poșta lor electronică, au fost compromise de hackeri ai unui grup chinez.

Un înalt oficial american a afirmat săptămâna trecută cu administrația Biden se pregătește să riposteze după aceste atacuri.

Campusul cibernetic francez va aduna începând din noiembrie 2021 în La Défense, cartierul de afaceri din Paris, într-un imobil de 26.000 de metri pătrați, elita securității cibernetice franceze, marile companii, start-up-uri, administrații și organisme de formare.

Se dorește ca acesta să devină un loc de schimb și de cooperare între actorii francezi din domeniul securității cibernetice, pentru a duce la apariția unei filiere franceze competitive la nivel mondial.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău