Șefa serviciilor americane de informații: Putin nu intenționează să se oprească la Donbas, ci vrea să extindă conflictul în regiunea transnistreană

  • 10 Mai 2022 19:07
Șefa serviciilor americane de informații: Putin nu intenționează să se oprească la Donbas, ci vrea să extindă conflictul în regiunea transnistreană

Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să își limiteze dorința de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul și în regiunea separatistă din Republica Moldova, a declarat marți șefa serviciilor de informații ale SUA, Avril Haines, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Estimăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenționează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informații americane estimează că armata rusă vrea "să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în regiunea transnistreană", a adăugat șefa Comunității Naționale de Informații.

Deși este "posibil" ca forțele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, "ele nu vor putea ajunge în regiunea transnistreană și să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală", le-a mai spus ea aleșilor americani.

Președintele rus "mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA și a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară și creșterea prețurilor la energie se vor agrava", a atras ea atenția.

"Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluție mai impredictibilă și cu potențial de escaladare în următoarele câteva luni", a mai declarat Avril Haines.

"Tendința actuală sporește riscurile ca președintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau o potențială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv", a spus ea.

"Considerăm în continuare că președintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o amenințare existențială pentru stat sau regimul rus", a adăugat șefa serviciilor americane de informații.

Președintele rus ar putea să recurgă totuși la ea "dacă va considera că pierde războiul în Ucraina și că NATO intervine sau se pregătește să intervină", a precizat Avril Haines.

Însă, chiar și în acest caz, "probabil va trimite semnale" înainte de a o face, a subliniat ea.

La aceeași audiere, șeful Agenției de Informații pentru Apărare (DIA) a SUA, locotenent generalul Scott Berrier, a declarat că războiul este într-un blocaj.

"Rușii nu câștigă, nici ucrainenii nu câștigă. Este un blocaj", a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău