INTERVIU | Șefa Secției Terapie Intensivă post-COVID despre recuperare: „Când virusul afectează 70 la sută din plămâni, să revii la o viață normală este foarte complicat”

  • 24 Martie 2021 13:22
INTERVIU | Șefa Secției Terapie Intensivă post-COVID despre recuperare: „Când virusul afectează 70 la sută din plămâni, să revii la o viață normală este foarte complicat”

Persoanele care au suferit forme medii sau grave de COVID-19, parcurg o perioadă lungă de recuperare. Virusul, afectează nu doar sistemul respirator, dar și alte organe, de aceea, este nevoie în continuare de asistența medicilor. În ultima perioadă tot mai mulți pacienți au nevoie de recuperare din cauza faptului că virusul a devenit mai agresiv. Cât durează reabilitarea persoanelor care au suferit de COVID-19 aflăm din interviul realizat de Aliona Savca cu șefa Secției Terapie Intensivă post-COVID din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” Olga Cușnir.

Ce presupune reabilitarea post-COVID?

Reabilitarea post-COVID presupune același tratament a unui pacient care are probleme atât pulmonare, respiratorii, cât și probleme generale cum ar fi astenie, o carență de vitamine, carență de nutriție din cauza afecțiunii severe de COVID.

Cu ce probleme de sănătate se adresează cel mai des persoanele care au suferit de COVID-19?

Cel mai frecvent se adresează cu probleme respiratorii. Persistă dispneea. La efort foarte mic pacienții se sufocă, au nevoie de oxigen, chiar și la activități foarte minore cum ar fi spălatul pe față sau activități prin casă, nemaivorbind de activități de performanță sau sportive. Deci, este destul de dificil pentru ei în perioada imediat post-COVID de a reveni la viața normală și ei necesită, anume, terapie respiratorie, kinetoterapie, gimnastică, antrenarea mușchilor, antrenarea mușchilor respiratori, mușchii mâinilor și picioarelor ca să-și poată reveni și cât de cât să înceapă o activitate normală.

În prezent, în cadrul secției, câte persoane sunt internate și beneficiază de terapie post-COVID?

Suntem o secție de terapie intensivă post-COVID unde sunt pacienți care mai necesită terapie intensivă. Zilnic sunt ocupate toate paturile. Practic, patul nu reușește să stea mult timp liber. Este ocupat de un alt pacient. Suntem cu acoperire de 100%. Gravitatea pacienților care vin după COVID este mult mai serioasă și ca număr pacienții sunt mult mai mulți decât au fost inițial în primele luni după ce pacienții deveneau negativi și mai aveau nevoie de tratament, de reabilitare după această afecțiune. Deci, acum vin cu afectare pulmonară mult mai severă, cu toate că ei până la boală au fost sănătoși, nu au avut probleme. Recuperarea poate să dureze și jumătate de an, și un an, și poate să dureze toată viața la anumite persoane. Adică, este greu de spus că dacă testul este negativ, gata, suntem sănătoși și nu mai avem nevoie de medici, nu mai avem nevoie de spitalizare, de reabilitare. Când virusul afectează 70 la sută din plămâni, vă dați seama, ca să revii la o viață normală este foarte complicat.

Cine are nevoie de reabilitare, persoanele în vârstă sau cele mai tinere?

Cel mai frecvent, într-adevăr, sunt persoanele care sunt la o vârstă de la 55 de ani și mai mult, cei care au co-morbidități, care suferă de obezitate, care au diabet zaharat, care au hipertensiune, care sunt mai predispuse de a face o formă mai severă de COVID-19. Sunt, însă, și persoane tinere care au fost sănătoase, n-au avut probleme de sănătate, au fost chiar și sportivi. Din păcate, nu știe nimeni cum evoluează la fiecare virusul. Poate să producă astfel de leziuni că pacienții, chiar și cei tineri, să aibă nevoie de recuperare îndelungată.

Mulțumesc frumos!

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău