Șefa procuraturii Anticorupție: Corupția procurorilor, judecătorilor și avocaților reprezintă cea mai gravă problemă a sistemului
-
01 Februarie 2023 11:53
Trei dosare pe numele unor avocați și procurori, acuzați că ar fi pretins și oferit mită, în valoare cuprinsă între cinci mii și 30 de mii de euro, au fost trimise în judecată în ultimele luni de către Procuratura Anticorupție. Totodată, un ofițer din cadrul CNA a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență. El a primit 100 de mii euro pretinzând că poate să influențeze un caz aflat pe rol la CNA și Procuratura Anticorupție. Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a prezentat într-o conferință de presă rezultatele la șase luni de la preluarea mandatului.
Corupția procurorilor, judecătorilor și avocaților reprezintă cea mai gravă problemă a sistemului, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Ea a menționat că identificarea, judecarea și condamnarea justițiarilor și actorilor-cheie în procesul de justiție, corupți, reprezintă prioritatea pentru anul 2023 a instituției pe care o conduce.
”Avem oameni care spun că toți procurorii și judecătorii sunt corupți. Nu e adevărat dar e percepția creată în societate pentru că sunt unii cărora le-am permis să se ocupe cu justiție compromisă, an după an. Responsabilitatea noastră este să este să acordăm toate resursele pe care le avem, să scoatem așa oameni din sistemul de justiție , să-i arestăm, să acumulăm probe, să îi trimitem în judecată pentru a fi condamnați și trimiși la închisoare. Aceasta este prioritatea noastră pentru anul 2023 pentru că este o situație de urgență. Nu vom avea nici un progres în justiție dacă mai avem așa oameni în sistem” a menționat Veronica Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție s-a referit la mai multe cazuri trimise în judecată pe numele unor avocați și procurori acuzați de oferire și luare de mită. Veronica Dragalin a făcut un apel la întreaga societate să nu tolereze
”Comentariile pe facebook, telegram, tik tok sau chiar și în cadrul unei emisiuni nu reprezintă un denunț și o plângere. Dacă aveți informații despre acte de corupție din justiție sau alte domenii veniți și depuneți un denunț după cum prevede legea. Ca să avem o justiție corectă în această țară noi toți trebuie să contribuim, să nu tolerăm corupția și imixiunea în sistemul de justiție a altor persoane”, a spus Veronica Dragalin.
Pedeapsa prevăzută de lege în Rep. Moldova, pentru un procuror sau judecător acuzat de corupere pasivă, sau acceptarea unei mite pentru influențarea unei investigații, este de la șapte până la 15 ani de închisoare, amendă de la 400 la 500 de mii de lei și privarea de a deține o funcție publică până la 15 ani.
Amintim că Veroica Dragalin a preluat mandatul de șefă a Procuraturii Anticorupție la 1 august 2022.