Șefa Procuraturii Anticorupție a criticat decizia judecătorului Gheorghe Balan de a-l elibera din arest la domiciliu pe Vladimir Andronachi, sub garanție personală

  • 14 August 2023 16:42
Șefa Procuraturii Anticorupție a criticat decizia judecătorului Gheorghe Balan de a-l elibera din arest la domiciliu pe Vladimir Andronachi, sub garanție personală

Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a criticat decizia judecătorului Gheorghe Balan de a-l elibera din arest la domiciliu pe fostul deputat al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, sub garanție personală, transmite Radio Chișinău.

Ea a declarat că există riscul ca acesta să se eschiveze de la răspundere, amintind că el a fugit o dată din țară, în 2021.

Vladimir Andronachi, un apropiat al fostului lider PD Vlad Plahotniuc, este învinuit în dosarul frauda bancară și Metalfeors. Șefa Procuraturii Anticorupție a subliniat că acesta este subiectul unui dosar de mare amploare pentru a fi eliberat sub garanție personală.

Totodată, ea a cerut modificarea Codului de procedură penală pentru a evita asemenea situații:

„Din punctul nostru de vedere, al Procuraturii Anticorupție, al procurorilor, considerăm această decizie  incorectă. 22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară. Decizia aparține judecătorului, dar legea nu ne permite să contestăm deciziile la un judecător ierarhic superior, este scris în Codul de procedură penală.

În mai 2023, am adus aceeași temă în discuție, când același judecător a dispus examinarea aceleeași cauze penale, în ședința închisă. Este inadmisibil că așa o cauză penală de rezonanță, precum frauda bancară, să fie examinată în ședința închisă.

Acest caz demonstrează lacunele pentru care noi cu toții, împreună cu Ministerul de Justiție, cu deputații din Parlament ar trebuie să găsim soluții ca pentru dosarele care vin din urmă, căci vom avea multe care vor ajunge în judecată, să nu mai existe asemenea impedimente, să poată fi examinate cazurile cât mai rapid posibil. Vorbim despre un caz care a fost trimis în judecată în luna martie 2023 și până în ziua de azi am avut multe decizii incorecte care am fi vrut să le contestăm la fiecare etapă”, a spus Dragalin.

Amintim că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins, pe 11 august, demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive ”arestarea la domiciliu” în privința inculpatului Andronachi Vladimir și respectiv a admis înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală.

Fostul deputat Vladimir Andronachi este acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, în dosarul frauda bancară. El a fost reținut pe 2 noiembrie 2022, fiind expulzat de autoritățile din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău