Șefa parchetului european, Laura Codruța Kovesi, vrea să ia în vizor încălcările sancțiunilor împotriva Rusiei

  • 02 Martie 2023 15:16
Șefa parchetului european, Laura Codruța Kovesi, vrea să ia în vizor încălcările sancțiunilor împotriva Rusiei

Șefa parchetului european, Laura Codruța Kovesi, care a supervizat anchete privind fraude în valoare estimată de 14 miliarde de euro în 2022, intenționează să îi ia în vizor acum pe cei care ocolesc sancțiunile adoptate împotriva Rusiei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Ea vrea să ia ca țintă persoanele, companiile sau organizațiile criminale care evită sancțiunile economice impuse de UE Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, alimentând astfel mașinăria de război a Moscovei.

"Comisia Europeană ne-a întrebat dacă putem să ne ocupăm de acest lucru. Răspunsul nostru a fost: 'Da, putem să o facem. Suntem pregătiți'", a dat asigurări Kovesi, într-un interviu pentru AFP realizat la sediul parchetului european din Luxemburg.

"Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre (...) Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european pentru a combate această formă de criminalitate", a spus ea.

Totuși, liderii statelor membre sunt cei care trebuie să ia decizia de a însărcina oficial parchetul european cu această nouă misiune, iar nu toți sunt susținători fervenți ai acestui lucru, comentează AFP.

În România, Kovesi a fost cel mai tânăr procuror general și prima femeie care a ocupat această funcție, înainte de a prelua conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), reamintește agenția franceză de presă.

Tenacitatea sa în anchetarea neregulilor clasei politice i-a adus animozități în rândul guvernului român, iar ea a fost demisă din acest post cu puțin timp înainte de a fi numită șefa noului parchet european, adaugă AFP.

Echipele sale au obținut de atunci succese importante, cum ar fi operațiunea 'Amiral', care a permis destructurarea unei rețele prezente în toate țările din UE, vinovată de o fraudă transfrontalieră cu TVA de 2,2 miliarde de euro - iar asta pornind de la o cerere de ajutor de la autoritățile fiscale portugheze în legătură cu o mică firmă care comercializa telefoane mobile și alte aparate electronice.

Parchetul european (EPPO) nu a reușit totuși încă să ralieze toate statele membre ale UE: cinci dintre ele (Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia și Irlanda) refuză să participe și să numească procurori dedicați.

"Ne-ar plăcea să lucrăm cu colegii noștri din cele cinci state în cadrul EPPO, însă este o decizie politică", a comentat Kovesi.

"Ceea ce sper este că, văzând rezultatele noastre, constatând avantajele pe care le oferă EPPO, rapiditatea, eficacitatea anchetelor noastre, ei ar putea fi convinși că singura soluție este să ni se alăture", a adăugat procuroarea-șefă.

Kovesi a respins ideea că țările din estul Europei ar fi mai corupte decât celelalte, evidențiind anchetele în desfășurare în Germania și Italia privind fraude ample cu TVA.

Ea a precizat de asemenea că s-a deplasat la Kiev cu echipele sale, care sunt pregătite să ajute Ucraina să deruleze reformele anticorupție necesare pentru aderarea la UE.

Procuroarea-șefă explică mai explică faptul că, inclusiv în cadrul țărilor din UE, lupta împotriva fraudei fiscale se izbește de o ostilitate anti-Bruxelles.

"Aud spunându-se în unele state membre că, dacă furi bani naționali, este o problemă, dar dacă furi bani ai UE, nu mai este o problemă", a afirmat ea.

"Este un mod greșit de a gândi. Până la urmă, banii voștri, banii noștri, sunt destinați tuturor cetățenilor europeni. Și trebuie protejați pentru toți cetățenii europeni", a mai spus Kovesi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău