Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, începe joi în Bulgaria prima sa vizită în străinătate

  • 10 Iunie 2021 11:48
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, începe joi în Bulgaria prima sa vizită în străinătate

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, începe joi în Bulgaria prima sa vizită în străinătate de la începerea activității Biroului Procurorului Public European (EPPO), la începutul lunii iunie. Vizita este mai degrabă una surprinzătoare, întrucât nu a fost anunțat niciun program, relatează euractiv.com, citat de AGERPRES.

Este de așteptat ca Laura Codruța Kövesi să vorbească la Sofia despre incapacitatea Bulgariei de a desemna cei 10 procurori europeni delegați la care țara are dreptul. Până în prezent Bulgaria a selectat doar patru candidați pentru aceste funcții, candidații pentru celelalte șase poziții fiind respinși de Colegiul EPPO în 7 aprilie întrucât nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.

Kövesi a fost lăudată de către oficialitățile bulgare care susțin o reformă radicală a justiției și care solicită demisia actualului procuror general al Bulgariei, Ivan Gheșev.

Una dintre principalele întrebări este dacă șefa EPPO se va întâlni cu Gheșev, văzut de mulți ca garantul unui statu quo convenabil criminalității organizate din Bulgaria.

Miercuri, intrările în Palatul Justiției din Sofia au fost blocate de către manifestanți, care cer de mai multe luni demisia lui Ivan Gheșev, pe care îl acuză de ''protejarea oligarhiei''. Acțiunile demonstranților s-au reluat săptămâna trecută după anunțul SUA privitor la impunerea de sancțiuni împotriva a șase cetățeni bulgari acuzați de corupție.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene de peste 14 ani și, în pofida presiunilor Comisiei Europene și ale partenerilor europeni, Sofia nu a reușit să condamne niciun politician de rang înalt pentru fapte de corupție.

EPPO, care ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, este o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Activitatea EPPO este complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) și a Eurojust (agenție a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agențiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au optat să nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău