Șefa organizației care a primit Nobelul pentru pace: Putin și Lukașenko trebuie judecați de un tribunal internațional

  • 07 Octombrie 2022 17:50
Șefa organizației care a primit Nobelul pentru pace: Putin și Lukașenko trebuie judecați de un tribunal internațional

Șefa Centrului pentru Libertăți Civile ucrainean, una dintre organizațiile laureate ale Premiului Nobel pentru Pace în 2022, a cerut, vineri, crearea unui tribunal pentru judecarea mai multor oficiali implicați în declanșarea războiului sângeros din Ucraina printre care și dictatorii din Rusia și Belarus, Putin și Lukașenko.

„Este necesar să fie creat un tribunal internațional și să fie aduși în fața justiției Putin, Lukașenko și alți criminali de război”, a declarat Oleksandra Matviciuk pe contul ei de Facebook. „ONU și statele participante trebuie să rezolve problema «prăpastiei responsabilităților» și să ofere o șansă justiției și sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă”, a explicat ea.

Potrivit ei, „Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU pentru încălcarea sistematică a cartei Națiunilor Unite”. Potrivit site-ului ONG-ului, „Inițiativa mondială - Să rupem cercul vicios al impunității Rusiei pentru crimele sale de război” a fost creată drept răspuns la „agresiunea de mare anvergură a Federației Ruse în februarie 2022”. De la începutul invaziei rusești a Ucrainei, din 24 februarie, „documentăm crimele de război ale militarilor ruși în Ucraina în toată țara”, a explicat la sediul de la Kiev al ONG-ului Anna Trușova, responsabilă de comunicare.

„Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să trăim fără agresiune”, a reacționat, la rândul său, pe Telegram, șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andrii Iermak. Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în comun militantului bielorus, Ales Beliațki, încarcerat în țara sa, ONG-ului rus Memorial - vizat de un ordin de dizolvare al autorităților ruse - și Centrului ucrainean pentru libertăți civile. „Comitetul Nobel are o înțelegere interesantă a «păcii» și reprezentanții a două țări care au agresat o a treia primesc împreună premiul Nobel”, a comentat pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak. „Organizațiile rusă și bielorusă nu au putut organiza o rezistență la război”, a spus el. Organizația rusească Memorial și apărătorul drepturilor omului bielorus, Ales Beliațki, sunt victime ale represiunii în țările lor, scrie AFP, citat de Agerpres.



Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău