Șefa executivului nord-irlandez evocă un referendum privind unificarea insulei Irlanda în 10 ani

  • 04 Februarie 15:50
Șefa executivului nord-irlandez evocă un referendum privind unificarea insulei Irlanda în 10 ani

Șefa executivului nord-irlandez Michelle O’Neill, vicepreședintă a partidului Sinn Fein, a evocat duminică posibilitatea unui referendum privind unificarea insulei Irlanda în următorii 10 ani, informează AFP, transmite Agerpres.

După doi ani de blocaj politic la Belfast, Michelle O’Neill (47 de ani) a devenit prima politiciană favorabilă unificării Irlandei care este desemnată în fruntea guvernului local nord-irlandez, scrie G4Media.

”Alegerea mea în postul de prim-ministru arată schimbarea care este în curs de a se produce pe această insulă”, a declarat ea într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune Sky News.

”Putem avea puterea partajată” între republicani și unioniștii atașați menținerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit, ”putem lucra împreună în fiecare zi în materie de servicii publice și de asemenea ne putem urma aspirațiile legitime”, a spus O’Neill.

Fiind întrebată dacă ”ar anticipa un referendum privind unificarea insulei în următorii 10 ani”, vicepreședinta Sinn Fein a răspuns afirmativ: ”Da. Cred că suntem într-un deceniu al oportunităților”.

După victoria partidului său la alegerile din mai 2022, lidera Sinn Fein din Irlanda de Nord a fost împiedicată să-și preia atribuțiile, din cauza boicotării de către Partidul Democratic Unionist (DUP) a activității instituțiilor partajate de la Belfast, apărute în virtutea Acordului din Vinerea Mare din 1998.

Revenirea la guvernare a DUP a deschis calea ieșirii dintr-o criză ce a creat o amenințare existențială pentru Acordul din Vinerea Mare și totodată a pus capăt unuia dintre cele mai dificile aspecte ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

DUP denunțase unele dispoziții ale Protocolului nord-irlandez, dar în această săptămână a încheiat un acord cu guvernul britanic, deși unioniștii sunt departe de unanimitate în această privință.

Negociat în același timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menține de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieței unice europene. Documentul prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord și Republica Irlanda (țară membră a Uniunii Europene) ce ar amenința Acordul din Vinerea Mare, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
7
Mon
7
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău