Şefa Executivului din Hong Kong, după protestele violente: Nimic nu e mai important ca statul de drept

  • 02 Iulie 10:14
Şefa Executivului din Hong Kong, după protestele violente: Nimic nu e mai important ca statul de drept

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a susţinut marţi o conferinţă de presă după ce mai mulţi protestatari au pătruns luni cu forţa şi timp de mai multe ore au ocupat clădirea Consiliului Legislativ, potrivit CNN, preluat de Mediafax.ro.

Lam, puternic contestată de către cetăţenii din Hong Kong după prezentarea în Parlament a unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea cetăţenilor către China continentală, a condamnat violenţele de la protestele de luni şi a anunţat că va lua măsuri pentru pedepsirea vinovaţilor.

„Am văzut două scene complet diferite: o paradă paşnică şi raţională şi o alta, dureroasă, şocantă şi ilegală”, a spus ea. „Nimic nu este mai important în Hong Kong decât statul de drept”, a adăugat liderul Executivului.

Declaraţiile lui Carrie Lam vin după ce sute de persoane au intrat cu forţa în Consiliului Legislativ din Hong Kong, în semn de protest faţă de proiectul de lege privind extrădările către China continentală, dar şi faţă de ceea ce locuitorii metropolei consideră a fi o încălcare a autonomiei Hong Kong de către regimul de la Beijing.

 
Deşi Lam a anunţat că adoptarea noii legi privind extrădarea a fost suspendată pe termen nelimitat, milioane de persoane au protestat pe străzile din Hong Kong solicitând demisia acesteia, retragerea completă a proiectului, eliberarea activiştilor reţinuţi în timpul demonstraţiilor şi anchetarea forţelor de ordine care au folosit forţa în mod nejustificat.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-0,64 °C
cer senin
Umiditate:80 %
Vint:4,1 m/s
Sun
5 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău