Șefa Executivului din Hong Kong, după protestele violente: Nimic nu e mai important ca statul de drept

  • 02 Iulie 2019 10:14
Șefa Executivului din Hong Kong, după protestele violente: Nimic nu e mai important ca statul de drept

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a susținut marți o conferință de presă după ce mai mulți protestatari au pătruns luni cu forța și timp de mai multe ore au ocupat clădirea Consiliului Legislativ, potrivit CNN, preluat de Mediafax.ro.

Lam, puternic contestată de către cetățenii din Hong Kong după prezentarea în Parlament a unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea cetățenilor către China continentală, a condamnat violențele de la protestele de luni și a anunțat că va lua măsuri pentru pedepsirea vinovaților.

„Am văzut două scene complet diferite: o paradă pașnică și rațională și o alta, dureroasă, șocantă și ilegală”, a spus ea. „Nimic nu este mai important în Hong Kong decât statul de drept”, a adăugat liderul Executivului.

Declarațiile lui Carrie Lam vin după ce sute de persoane au intrat cu forța în Consiliului Legislativ din Hong Kong, în semn de protest față de proiectul de lege privind extrădările către China continentală, dar și față de ceea ce locuitorii metropolei consideră a fi o încălcare a autonomiei Hong Kong de către regimul de la Beijing.

 
Deși Lam a anunțat că adoptarea noii legi privind extrădarea a fost suspendată pe termen nelimitat, milioane de persoane au protestat pe străzile din Hong Kong solicitând demisia acesteia, retragerea completă a proiectului, eliberarea activiștilor reținuți în timpul demonstrațiilor și anchetarea forțelor de ordine care au folosit forța în mod nejustificat.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău