Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, efectuează o vizită de două zile în Cuba

  • 03 Ianuarie 2018 12:02
Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, efectuează o vizită de două zile în Cuba

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, începe miercuri o vizită de două zile în Cuba pentru a ''reconfirma'' acordul încheiat între Havana și Uniunea Europeană, în contracurent cu politica președintelui american Donald Trump, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate "va reconfirma relația puternică dintre UE și Cuba", potrivit unui comunicat al Serviciului european de acțiune externă.

Acordul istoric încheiat în decembrie 2016 "de dialog politic și cooperare" a intrat provizoriu în vigoare la 1 noiembrie 2017, urmând să fie ratificat de către toți membrii UE.

Această normalizare a relațiilor cu Havana, care are UE printre principalii săi parteneri comerciali, s-a realizat în urma procesului de apropiere cu insula decis de fostul președinte american Barack Obama, dar pus parțial sub semnul întrebării de către succesorul acestuia, Donald Trump.

Miercuri, Federica Mogherini urmează să se întâlnească cu ministrul cubanez pentru Comerț Exterior, Rodrigo Malmierca, și să se adreseze participanților la o conferință privind UE și America Latină.

Joi, ea va fi primită de președintele Parlamentului, Esteban Lazo, și de ministrul cubanez al Afacerilor Externe, Bruno Rodriguez.

''Există un interes de partea UE, precum și de partea guvernului cubanez pentru punerea în aplicare a acordului'', în contextul în care președintele cubanez Raul Castro a anunțat că va ceda funcția la 19 aprilie, a afirmat Eduardo Perera, de la Universitatea din Havana. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău