Șefa diplomației franceze, în vizită la Odesa pentru a evalua necesitățile Ucrainei

  • 26 Ianuarie 2023 15:53
Șefa diplomației franceze, în vizită la Odesa pentru a evalua necesitățile Ucrainei

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a sosit joi, 26 ianuarie, la Odesa, port strategic din sud-vestul Ucrainei la Marea Neagră, pentru a exprima sprijinul Parisului și a evalua necesarul militar și civil al Ucrainei pentru lunile următoare, transmit Agerpres.

„La Odesa! Pentru a marca sprijinul Franței față de suveranitatea Ucrainei, astăzi ca și ieri”, a scris Colonna pe Twitter, după ce două instalații energetice din regiune au fost avariate de o nouă salve de rachete rusești.

„Vă mulțumesc pentru vizita curajoasă', i-a răspuns pe același canal omologul ucrainean Dmitro Kuleba, apreciind sprijinul francez 'crucial' în contextul în care în curând se va împlini un an de la declanșarea invaziei ruse.

Catherine Colonna a făcut miercuri, 25 ianuarie, seară o escală în Republica Moldova, înainte de a se îndrepta joi spre orașul-port Odesa. Sosirea sa a fost întârziată de noua salvă de rachete, care s-a soldat cu un mort și pene de curent.

Colonna și Kuleba vor 'evalua necesitățile imediate și urgente ale ucrainenilor în materie militară și civilă', a indicat o sursă diplomatică.

Este vorba despre aprovizionarea ucrainenilor cu materiale care să fie 'coerente cu necesitățile lor', a precizat sursa, adăugând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski 'nu a exprimat nevoia de tancuri (franceze) Leclerc' pentru motive 'evidente', și anume probleme de logistică, mentenanță și stocuri.

„Pentru o armată, oricare ar fi ea, să aibă în forțele sale 10 tipuri diferite de tancuri, creează o ecuație logistică aproape de nerezolvat', a subliniat sursa diplomatică, insistând asupra faptului că ucrainenii 'doreau încă de la început' tancuri Leopard 2, pe care Germania a promis în cele din urmă miercuri să le livreze.

Aceasta este a patra vizită întreprinsă de Catherine Colonna în Ucraina de la declanșarea războiului la 24 februarie 2022.

Vizita la Odesa are o mare semnificație simbolică dată de faptul că centrul istoric al orașului a fost înscris miercuri în lista UNESCO a patrimoniului în pericol, din cauza 'amenințărilor de distrugere' ce planează asupra sa.

„Dacă obiectivul Rusiei este cu adevărat de a lipsi Ucraina de acces la mare, la un moment dat va trebui să se îndrepte spre Odesa, știut fiind că Odesa este, în plus, poarta de intrare pentru a destabiliza și mai mult Republica Moldova, România și întreg teritoriul european în ansamblul său', de aceea trebuie neapărat să fie protejată, a explicat sursa diplomatică.

Catherine Colonna urma să viziteze și un centru de refugiați la Herson (sud), în care operează un număr de ONG-uri susținute financiar de minister, a mai indicat aceeași sursă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău