Șefa diplomației britanice lansează un apel ca Ucraina să fie sprijinită pe termen lung

  • 28 Mai 2022 11:34
Șefa diplomației britanice lansează un apel ca Ucraina să fie sprijinită pe termen lung

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, transmite DPA, potrivit Agerpres.

"Trebuie să fim pregătiți pentru a sprijini Ucraina pe termen lung, căci angajamentul nostru este de a apăra libertatea și democrația", a afirmat ea. "Acum nu este timpul să ne mulțumim doar cu atât. Nu ar trebui să se vorbească despre încetarea focului sau liniștirea lui Putin", a spus ea, referindu-se la războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

"Trebuie să ne asiguram că Ucraina câștigă, că Rusia se retrage și că nu vom mai vedea niciodată acest tip de agresiune rusă", a declarat Truss după întâlnirea cu ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky. "Trebuie să ne asigurăm că bravul popor ucrainean are armele necesare pentru a se apăra", a subliniat Liz Truss.

Cehia a fost prima țară care a trimis tancuri Ucrainei, a remarcat ea, dezmințind informațiile potrivit cărora ar exista înțelegeri tacite între membrii NATO ca să nu trimită arme grele în Ucraina de teama că acest lucru ar duce la o confruntare directă cu Rusia.

Astfel de informații nu se bazează pe realitate, a completat Lipavsky, adăugând că sprijinul militar pentru Kiev a venit din partea unor state individual și nu a făcut parte dintr-un efort comun al Alianței Nord-Atlantice, potrivit DPA. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău