Șefa Comisiei Europene lansează un apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

  • 25 Iulie 2022 11:14
Șefa Comisiei Europene lansează un apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor

Țările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate față de cele care sunt forțate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a declarat luni șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru DPA, citat de Agerpres.

"Chiar și statele membre care aproape că nu achiziționează gaze rusești nu pot scăpa de efectele unei potențiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piața noastră internă", a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniștrilor energiei din țările blocului comunitar, planificată pentru marți.

Economiile țărilor din UE sunt strâns interconectate, a spus ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.

"De aceea este important ca statele membre să-și diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult și să împartă cu cele care sunt mai afectate", a afirmat von der Leyen.

Aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania și Portugalia față de planul de urgență în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept "nesustenabil" și a declarat că consumul său de gaze este o "necesitate absolută".

Concret, planul Comisiei solicită tuturor statelor UE să își reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puțin 15% între 1 august și 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.

În pofida rezervelor exprimate de unele părți, von der Leyen și-a exprimat încrederea că propunerile Comisiei vor primi în cele din urma aprobarea tuturor statelor membre.

"Sunt sigură că miniștrii energiei sunt conștienți de responsabilitatea lor", a spus ea, adăugând că UE trebuie să creeze o "plasă de siguranță" pentru a permite fiecărui stat să depășească în deplină siguranță următoarele două ierni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău