Șefa Comisiei Europene îndeamnă să se investească în energii regenerabile și în aparate electrocasnice eficiente

  • 22 August 2022 13:21
Șefa Comisiei Europene îndeamnă să se investească în energii regenerabile și în aparate electrocasnice eficiente

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat luni țările membre ale Uniunii Europene să investească în energii regenerabile pentru a spori independența blocului comunitar de gazele rusești și ca gospodăriile să-și înlocuiască aparatele electrocasnice cu unele mai eficiente, relatează EFE, citat de Agerpres.

În două mesaje pe Twitter, Ursula von der Leyen subliniază 'oportunitățile de investiții' în energii regenerabile cuprinse în planul 'Repower EU', prezentat la 18 mai pentru a reduce drastic dependența UE în materie de gaze față de Rusia, precum și regulile europene în materie de proiectare ecologică și etichetare energetică care să direcționeze consumatorul spre opțiuni mai eficiente.

'Energia regenerabilă ne face mult mai independenți de gazele rusești. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawați capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate țările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu și să profite de oportunitățile de investiții ale planului Repower EU', a subliniat șefa executivului european.

Acești 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale reprezintă consumul anual de gaze al Greciei în 2021, a remarcat ea.

Von der Leyen a indicat de asemenea că 'economisirea de energie poate să înceapă acasă' pentru că 'toți avem un rol de jucat' și a îndemnat la reducerea consumului de energie prin înlocuirea aparatelor ineficiente cu echivalentele lor mai eficiente, ceea ce ar ar economisi 1.037 terawatt-oră (TWh) pe an (mai mult decât consumă Țările de Jos într-un an).

Președinta Comisiei Europene a salutat săptămâna trecută faptul că țări membre ale UE precum Spania, Slovenia, Italia sau Bulgaria au introdus măsuri 'inteligente', cum ar fi restricționări privind consumul de aer condiționat sau a agentului termic.

Țările Uniunii Europene s-au angajat să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% față de media din ultimii cinci ani, deși cu anumite exceptări care permit unora dintre ele să limiteze această scădere, cum ar fi 7% pentru Spania și Portugalia din cauza nivelului redus de interconexiuni în Peninsula Iberică.

Planul de raționalizare, care ar putea deveni obligatoriu în caz de urgență, este destinat să răspundă temerii că Rusia ar putea să întrerupă aprovizionarea cu gaze a UE, care acuză Moscova de 'șantaj' și de utilizarea energiei ca armă de război în contextul invaziei ruse în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău